Festung Kristiansand -korrekt brukt begrep?

Flere større grupper av kystfort i Mandal, Kristiansand og Arendal. De største kystfortene var konsentrert rundt festningsbyen Kristiansand. Flyplassen på Lista var også et viktig område å forsvare.

Moderators: Stutzpunkt, KOS

Endre W
Posts: 37
Joined: 07 Jan 2008 11:09
Location: Kristiansand

Områder av vital militær betydning ble som kjent erklært som "Festungen" av tyskerne i hele det besatte Europa. Her lokalt har vi en liten debatt gående om det bare var flyplassen på Kjevik som ble erklært som festning, eller hele Kr.sand -området -dvs. Festung Kristiansand... Vet noen i såfall hvor grensene for denne festningen gikk, og når denne statusen trådde i kraft?

Er svært takksam for all hjelp!
User avatar
Knut Ø.
Posts: 879
Joined: 10 Jul 2006 15:33
Location: Førde, Sogn og Fjordane

Bra du tok dette opp. Sånn generelt for heile landet har eg inntrykk av at ordet "festning" blir brukt i litt feil samanheng og litt for ofte. Trur at den miltære definisjonen er litt annleis enn den allmenne oppfatninga om kva som er ei festning. F.eks. er det populært innan reiselivsbransjen å omtale ein einsleg bunker og nokre MG-stillingar som festning... PDT_Armataz_01_18

http://no.wikipedia.org/wiki/Festning
User avatar
ms.jensen
Posts: 30
Joined: 16 May 2006 17:58
Location: Aalborg, Denmark

I Danmark har vi ingen områder kaldet "Festungen". Og vi har endda Esbjerg der havde 1000+ bunkere. Dette blev blot kaldet Verteidigungsbereich.

Der var fire Verteidigungsbereich i Danmark hvor antallet af bunkere rangerede mellem de ca 1000 og ned til ca 350. Der er selvfølgelig nok andre ting der gør det til et Verteidigungsbereich eller Festungen men Esbjerg havde den vigtigste havn på den Jyske vestkyst, en stor flyveplads og mange togforbindelser.. Ved ikke hvad der ellers lige skal til :)

mvh
Morten
RasmusTerne

Hei.
I Hitlers vokabular var vel betegnelsen "festung" et område,by,stilling som skulle holdes til siste mann og patron,kapitulasjon eller evakuering var ingen "option".med de miliitære ( og sivile) katastrofer dette medførte.
Ref.Stalingrad,Berlin ,og andre områder i Tyskland da russerne nærmet seg "riket". Graden av militær utbygging hadde lite å gjøre med denne spesielle tolkning av begrepet å gjøre,snarere objektets propagandamessige og i annen rekke dets strategiske verdi.
For troppene som fikk høre at den byen de forsvarte var erklert "festung"
var det dårlig nytt.
Hilsen Sigfred R.
User avatar
Erik E
Site Admin
Posts: 3515
Joined: 06 Feb 2006 20:30
Location: Rennesøy
Contact:

For Norge sin del så er "Festungen" nevnt første gang i slutten av 1943, før dette er det flere flere av de samme stedene som går under betegnelsen "Verteidigungsbereich".

For Kristiansand sin del råder det full forvirring så langt i tyske kilder:

Kristiansand var en av fem steder som ble foreslått som "Festung" i TB Süd den 3.11.1943. Bare tre uker senere (29/11) ramser LXX armekorps opp de steder som er foreslått av WBN og nå er Kristiansand falt utenfor.

5.12.1943 kommer brev som utnevner 13 "Festungen", hvor over halvparten er viktige flyplasser (Fra Lakselv i nord til Kjevik i sør) Kristiansand er ikke med.....

29.12.1943 kommer nytt brev fra Falkenhorst om at Kjevik ikke blir "Festung Kjevik" likevel, men at Kristiansand inkl. Kjevk snart vil få en felles grense, eller status som Festung. I praksis betyr dette at "Festung Kjevik" kun eksisterte på papiret i 24 dager.....

Etter dette har ikke jeg mer å gå på før et veeeldig grovt kart fra 1945 som viser inndelingene av avsnittene i Norge. Her har Kristiansand en stjerne på lik linje med f.eks Lista og Stavanger som står på Falkenhorst sin liste fra 1943.
Boltenstein var "Festungskommandant i Stavanger" og Von Pannwitz på Lista
Alt tyder derfor på at Kristiansand fikk sin "Festung" status i løpet av 1944, og at "Festungskommandant" var Heymann.
Attachments
Sletting av Festung Kjevik004.JPG
Sletting av Festung Kjevik004.JPG (111.83 KiB) Viewed 573 times
kart2.JPG
kart2.JPG (76.39 KiB) Viewed 573 times
Endre W
Posts: 37
Joined: 07 Jan 2008 11:09
Location: Kristiansand

Mange takk for svært oppklarende svar og dokumentasjon! Da kan en altså med god samvittighet bruke begrepet "Festung" om Kristiansand, i allefall i krigens siste år!

Selv om det er interessant (og nødvendig, i allefall i Kr.sand pga bygge-boomen) å kartlegge enkeltanlegg, er det minst like spennede å "forstå" dem i en større sammenheng...

Har arbeidet litt med å avgrense "Festung Kr.sand", og aner at yttergrensene gikk i Søgne i vest (det kanskje mest opplagt sted for en alliert landgang) og i grensetraktene mellom kommunene Kr.sand og Lillesand i øst (ca kvåsefjorden).

Det ryktes at det skal finnes et eller flere skriv etter en tysk ingeniøroffiser som definerte/anbefalte festningens grenser før selve statusen som "Festung" ble gitt. Har noen vært borti slike dokumenter?
User avatar
Stutzpunkt
Moderator
Posts: 2218
Joined: 02 Mar 2006 20:20

Endre,

Du har ikke noe informasjon om anlegg rundt Gimlemoen? (Fest. kdt Kristiansand) Har kommet over enkelte bunkerser/fjellanlegg på Sødal pluss flere nisjer i fjellet rundt Jegersberg og en grunnmur, vet også at det var minst en Ringstand på Brinken ved Gimlemoen som forsvant på 80-tallet på boligutbygging.
Mvh
Tormod
Endre W
Posts: 37
Joined: 07 Jan 2008 11:09
Location: Kristiansand

Hei,

har desverre ikke mye å bidra med hva gjelder de områdene. Har til nå hatt hatt mest fokus på det organisatoriske (avdelinger) og mer sjønære anlegg. Har et e-kart, visstnok fra 1944, som kanskje kan hjelpe deg..

Som du ser er det avmerket noen lette luftvernstillinger (trolig 2cm) langs høydedraget på Gimlemoen, og noe skyts like sør for leiren (Spichern). Tyskbrukte bygninger er svart skravert. Finnes nok, selvsagt, en del norske anlegg i dette området..

Endre
Attachments
Gimlemoen.JPG
Gimlemoen.JPG (147.55 KiB) Viewed 525 times
User avatar
KGJ
Posts: 945
Joined: 10 May 2006 22:43
Location: Florø
Contact:

Her var det mye lærerikt! Jeg trodde begrepet Festung for Norge sin del kom når et sted hadde en øverstkommanderende på tvers av forsvarsgrene, der hvor alle tre grener var representert. F.eks en "Insel Kommandant" Hvordan er det så med "Festungen" videre nordover?

/Kim
Flora krigshistorielag
User avatar
Erik E
Site Admin
Posts: 3515
Joined: 06 Feb 2006 20:30
Location: Rennesøy
Contact:

Har arbeidet litt med å avgrense "Festung Kr.sand", og aner at yttergrensene gikk i Søgne i vest (det kanskje mest opplagt sted for en alliert landgang) og i grensetraktene mellom kommunene Kr.sand og Lillesand i øst (ca kvåsefjorden).
Den vestlige grensen gikk etter alt å dømme fra kysten over Rossevann, via Brennåsen til Nodeland. Begge disse stedene er spekket med Regelbau, M-19, flere feltartilleribaterier+++ og annet "knask" selv om det ligger flere kilometer fra kysten. Tangvallsletta var også delt på tvers med anti-tank sperringer, PAK stillinger osv. så her har man helt klart planlagt å stoppe fiendtlige fremrykninger!

Mvh
Erik E
User avatar
Erik E
Site Admin
Posts: 3515
Joined: 06 Feb 2006 20:30
Location: Rennesøy
Contact:

Den som leter finner.....

Kom tilfeldigvis over dette kartet som dessverre ikke er datert.
I og med at TA Arendal er "oppslukt" av TA Stavanger regner jeg med det er laget 1944/45. HKB Moen er på plass i Søgne, noe som ihvertfall bekrefter at det er nyere enn november 1944...

Uansett, som oversiktskartet viser, så er Stavanger og Lista innsirklet med "Grenser" som er akkurat de samme som finnes på andre kart, noe som ganske sikkert betyr at sirkelen i syd er "Festung Kristiansand".
Det er også inntegnet en vimpel med "Festungskommandant". Ett eller annet sted har jeg det ifra at han satt på Gimlemoen....
Attachments
TAB stavanger.JPG
TAB stavanger.JPG (60.34 KiB) Viewed 480 times
Festung Kristiansand.JPG
Festung Kristiansand.JPG (66.22 KiB) Viewed 480 times
User avatar
Erik E
Site Admin
Posts: 3515
Joined: 06 Feb 2006 20:30
Location: Rennesøy
Contact:

Her er utsnitt som viser "Festungskommandant" vimpelen litt bedre + som tidligere nevnt, på Gimlemoen.

Mvh
Erik E
Attachments
FestKdtKRS.JPG
FestKdtKRS.JPG (94.19 KiB) Viewed 472 times
Endre W
Posts: 37
Joined: 07 Jan 2008 11:09
Location: Kristiansand

Takker for svært oppklarende kart, som viser festningens grenser!

Ser ut til at 214. Inf.Div hadde ansvaret for landforsvaret i Kr.sand-området fram til en gang i 1943. Denne divisjonen ble trukket ut, avdeling for avdeling, fram til febr. 1944. Mesteparten av 1943 og fram til sommeren 1944 ser Agder øst for Lindesnes, deriblant Kr.sand, ut til å ha ligget under 710. Inf.Div. Fra sommeren 1944 til 1945 overtar så 274. Inf. Div.

Vil gjerne ha kommentarer på om dette stemmer, om noen kan hjelpe..
User avatar
Torbjørn
Posts: 20
Joined: 20 Mar 2008 13:52
Location: Randesund, Kristiansand
Contact:

Det undrer meg at kartdetaljen FestKdtKRS.JPG ovenfor viser Varoddbroa som ble åpnet i 1956. Dette må altså være konstruert lenge etter krigen. Jeg har Deutsche Heereskarte D 40 O Kristiansand som er utgitt i 1944. Der er detaljene i området tidsriktige.
Flakbatterie Justnes
User avatar
Erik E
Site Admin
Posts: 3515
Joined: 06 Feb 2006 20:30
Location: Rennesøy
Contact:

Det undrer meg at kartdetaljen FestKdtKRS.JPG ovenfor viser Varoddbroa som ble åpnet i 1956
Kartet er rekonstruert på nyere kart da det gamle visstnok var i ferd med å gå i oppløsning.....

Erik
Post Reply

Return to “AGDER”