Rester av Heinrich-Peiler (Trøndelag)

En rekker former for varslingsutstyr ble utplassert hovedsakelig langs kysten for å detektere fiendtlige fly.

Moderators: Stutzpunkt, KOS

Post Reply
AYF
Posts: 600
Joined: 31 Jul 2007 12:50
Location: Fosen Midt Norge

På Middagsfjellet i Vallersund i Bjugn kommune satte tyskerne opp en radio peiler sent i krigen, på fjelltoppen sto en sekskantet hytte samt et par mindre brakkebygg.På toppen a denne sekskantede hytten sto en peileantennne og i følge de få igjenlevende som husker dette så var det 2 militære radioer inne i denne hytten.
Tyskerne som betjente dette tilhørte Luftwaffe og var soldater og underoffiserer av den "vennlige sorten",flere ungdommer fikk gjerne komme inn i hytten og lytte på radio om kveldene om det passet slik.
Peileantennefestet er det eneste som er igjen av dette anlegget i dag,dette kan være en lokalt produsert sak da en ikke finner denne i noen bøker,men peilestasjonen kan ha vært en Heinrich Y -Peiler "fur flugleitung".
Jeg har søkt i lokalaviser og spurt folk i området,men ingen har så langt funnet bilder av anlegget under eller rett etter krigen.I dag er det få spor igjen av aktiveteten på fjelltoppen bortsett fra noen stålkroker i fjellet på forskjellige steder.
På en gård i området hadde barna på 50 tallet en sekskantet dokkestue,denne finnes det bilder av og dette er utvilsomt en Luftwaffe peilehytte,om denne kom fra middaggsfjellet er det ingen som vet.
Sender med et bilde av antennen,som nå har fått tak over hodet etter snart 70 år under åpen himmel..... :?
Attachments
015.JPG
015.JPG (297.2 KiB) Viewed 273 times
User avatar
Erik H
Site Admin
Posts: 3499
Joined: 31 Jan 2005 23:01
Location: Trondheim
Contact:

Kjempebra funn. har ikke vært der selv, men har hørt fra noen som vokste opp på området. ellers, litt lengre unna,mot havnet, så er det noe betong. har du vært der? http://goo.gl/maps/JHvOB

Erik H
Grunnlegger Kystfort.com siden 2005
http://www.krigsbunkeren.no
User avatar
SES
Posts: 324
Joined: 29 Jul 2008 19:52
Location: 05 ON LT 8
Contact:

Ja det ser ud til at være basis for en Heinrich Peiler:
http://www.gyges.dk/fightercontrol_stations%203.htm
mvh
SES
Post Reply

Return to “Radarstillinger / Varslingssystemer”