Hvor viktig var kystfortene i Trondheimsfjorden april 1940?

Trondheimsleia, Begynnelsen på Trondheimsfjorden og Namsos var spesielt beskyttet da Trondheim var en av marines støttepunkt i Nord-Europa.

Moderators: Stutzpunkt, KOS

Post Reply
User avatar
Erik H
Site Admin
Posts: 3499
Joined: 31 Jan 2005 23:01
Location: Trondheim
Contact:

10 april hadde tyskerne kontroll over Hambora og Hysnes. Det er mange spørsmål rundt dette. Var kystfortene ved Trondheimsfjorden det eneste argumentet for at de allierte ikke tok seg gjennom fjorden for å angripe Trondheim, men istedet besatte Namsos og Åndalsnes 18 og 19 april?

Erik H
User avatar
telvrum
Posts: 358
Joined: 20 Aug 2007 21:23
Location: Arendal
Contact:

var det ikke lettere å ta de svake plassen som Åndalsnes og Namsos også sulte tyskeren ut av Trondheim?

Tror ikke det var bare fortene som avgjorde. Trondheimsfjorden er jo ikke noe lett fjord å stikke seg bort i heller hvis en blir utsatt for flyangrep eller presset på andre måter.
Torstein E

If you tried your best and you failed miserably. The lesson is never try
RasmusTerne

Hei.
Tror at at det faktum at tyskerne fikk hånd om fult operative kystfort i Trondheimsfjorden,samt overlegenhet i luften gjorde at de allierte (engelskmennene) ikke risikerte marinen sin i et direkte angrep på Trondheim. De hadde jo ingen betenkeligheter med å sende halve Home Fleet inn Vestfjorden og Ofotfjorden senere ,slagskipet "Warspite" var helt inne på havna i Narvik.Men her hadde ikke tyskerne noen kystbatterier eller tyngre skyts,bare noen mindre feltkanoner. Batteriet på Ramnesodden ,som de skulle innta 9.april var bare et "papirbatteri" og ikke utstyrt med skyts!
Så selv om den allierte overkomandoen ikke var de skarpeste knivene i skuffen var det nok en klok beslutning å ikke la fartøyene løpe spissrot inn Trondheimsfjorden og forbi batteriene der.
Sigfred R.
User avatar
Erik H
Site Admin
Posts: 3499
Joined: 31 Jan 2005 23:01
Location: Trondheim
Contact:

Det jeg lurer på er om det ikke fantes kaianlegg som kunne ta troppeskib nærmere Trondheim enn i Namsos og Åndalsnes. Et direkte angrep på Trondheim ville vel ha noe støtte fra hangarskib?

Erik H
RasmusTerne

Hei!
Grunnen til at Åndalsnes og Namsos ble valgt var vel ønsket om å isolere tyskerne i Trondheim.På dette tidspunktet (16-18 april) var det fremdeles kamper i Gudbrandsdalen, og tyske styrker hadde ennu ikke nådd Steinkjær.Fra Åndalsnes / Namsos kunne mann lett få kontakt med norske styrker. At denne knipetangsmanøvren ikke lyktes skyldes nok flere ting, men alliert kaos,dårlig planlegging og utstyr, samt uøvd personell (territorials,rekrutter) i de første kontigentene.Ref. sammenbruddet ved Tretten.Områdene lå også innenfor rekkevidde av et overlegent tysk flyvåpen som uhindret kunne operere fra norske flyplasser.
Et direkte angrep på Trondheim måtte ha kommet umiddelbart etter invasjonen, senest 10-11 april, men da var det Narvik som ble prioritert (13-14 april ). Når så tyskerne fikk befeste Trondheimsfjorden i ro og fred, var risikoen større enn en eventuell gevinst.
Hva gjelder hangarskip hadde britene Ark Royal og Glorious i Norskehavet, men flyene fra disse (Gloster Gladiator, dobbeldekkere) hadde verken fart eller ildkraft til å utrette noe mot tyske fly eller befestninger.

Hilsen Sigfred R.
Stykkjunkeren
Posts: 13
Joined: 23 Jul 2007 22:01
Location: Trøndelag

Da jeg leste gjennom dette så kom jeg plutselig på en historie som min farfar fortalte fra aprildagene i 1940.
Oldemor begynte å bli skeptisk til de økende mengder med tyske uniformerte som marsjerte rundt i Trondhjems gater, så hun pakket med seg sølvtøyet og gikk ombord i lokalbåten for å evakuere ut til hytta i Husbysjøen.
Et stykke ute i fjordmunningen oppdaget hun noe hun først trodde var seilbåter, men som viste seg å være granatnedslag i sjøen.
Etter sigende hadde et fransk og et engelsk "krigsskip" gått innover for å teste forsvaret av Trondhjemsfjorden og lå i skuddveksling med batteriene på Hysnes og Brettingen.
Ifølge min oldemor: "Ildsøylene sto som strikkepinner ut av kanonrørene."
Bjomel
Posts: 2
Joined: 05 Sep 2013 21:13

Søk på den planlagte Operation Hammer
Post Reply

Return to “TRØNDELAG”