Trøndelag, Sørvikneset Torpedobatteri selges

informasjon som omhandler tyske kystfort/bunkere/installasjoner fra den andre verdenskrig. Legg gjerne inn linker til f.eks youtube eller scan inn avisklipp o.l

Moderators: Stutzpunkt, KOS

Post Reply
borge.mohus
Posts: 185
Joined: 01 Jul 2011 17:36
Location: Stjørdal
Contact:

User avatar
TommyG
Site Admin
Posts: 2692
Joined: 26 Dec 2007 22:12
Location: Ullensaker

Har ikke Sørviknes vært til salgs i flere år nå?
--
Tommy
User avatar
Erik H
Site Admin
Posts: 3499
Joined: 31 Jan 2005 23:01
Location: Trondheim
Contact:

Det siste bildet på nearadio er ikke fra sørvikneset, med mindre jeg har gått glipp av en hemmelig dør da. De andre bildene er gamle og det ser ikke slik ut nå, det meste er ryddet ut. ellers så ligger den ut på finn.no . legger teksten med her under fordi den beskriver historien ganske bra. Grunneier hadde nok en plan om å gjøre dette om til hyttetomter, men det var vel vanskelig å få lov til det + det er jo ikke engang egen vei til plassen. Dette må man avtale med de (flere) som eier veien.. og ellers skriver man "
Kjøper har ansvar for ev. utvikling av eiendommen(e) og eventuelle nødvendige godkjennelser fra Plan- og bygningsetaten eller andre offentlige myndigheter, naboer etc.". MEN det mangler ikke på skryt. hverdens beste tomt på jorda! 400 strandlinje (strand?, dette er berg rett ned i den dype sjøen. ) videre "Unike fritidsboliger vil appellere til de som ønsker seg et eksklusivt og privat feriehjem rett ved sjøen, med en utsikt som vil ta pusten fra deg, og hvor du vil kunne nyte de vakreste solnedganger." Nei ikke fa...en! Det eneste pusten du mister er når det blåser rett fra sør.. og det gjør det hele tiden. .. og rett ved sjøen? Det er hundre andre plasser jeg kan tenke meg å ha en hytte enn her. Berget er så sykt bratt at eneste flate plassen er på toppen av torpedobatteriet. ..30 millioner? :blee: det er en brygge der og her har jeg selv lagt til, men det kan man bare for en kort stund da bølgene slår rett på. jaja.. så videre til finn.no

Om eiendommen

Vil du eie en del av Norges nære historie og samtidig ha alle muligheter åpne for å utvikle en unik eiendom, enten det måtte være privat, for et selskap eller kommersielt?

Da kan Sørviknes Torpedobatteri er den perfekte muligheten - en unik og spennende eiendom som tilbyr et utall muligheter for eiendomsutvikling!

Dette dekommisjonerte torpedobatteriet, oppført av tyskerne under andre verdenskrig, er nå fritt til salgs i markedet.

Eiendommen består av drøye 97 mål med storslått natur, inkludert 400 meter kystlinje, noe som gjør den perfekt for utvikling som en eksklusiv og naturskjønn eiendom. Med tilgang til privat strand og havutsikt fra alle vinkler, vil potensielle kjøpere bli overveldet av skjønnheten og potensialet til denne eiendommen.

Eiendommen inkluderer en kai og 400 kvm bunkersanlegg og flere mindre frittstående bunkerser bygget av den tyske hæren under andre verdenskrig, i tillegg til noen frittstående bygninger fra 1950- og 70-tallet bygget av det norske militæret.

Sørviknes Torpedobatteri gir en unik mulighet til å skape noe spektakulært, som vil kunne tiltrekke seg både nasjonal og internasjonal interesse!

Reguleringsplanen for tomten åpner for gjenoppbygging av eksisterende, tidligere godkjent spredt bolig, kommersiell og fritidsbebyggelse.

Byggearbeid, inkludert utvidelser / utvidelser av eksisterende bygninger og garasjer / uthus kan tillates i henhold til en vanlig byggesøknad. Endring av bruk av eksisterende bygninger kan være tillatt der formålet ikke hindrer landbruksdrift og der tiltaket ikke innebærer underinndeling av eiendommen.

Unike fritidsboliger vil appellere til de som ønsker seg et eksklusivt og privat feriehjem rett ved sjøen, med en utsikt som vil ta pusten fra deg, og hvor du vil kunne nyte de vakreste solnedganger.

Denne sjeldne eiendommen vil ikke være på markedet lenge, så ikke gå glipp av denne unike muligheten!

Historie
Sørviknes Torpedobatteri ble bygget av tyskerne som en forlengelse av de opprinnelige Agdenes- festningene for å hindre fienden i å trenge gjennom Trondheimsfjorden.

Torpedobatteriet ble bygget i forbindelse med et lignende torpedoanlegg på Hambåra på motsatt side av fjorden.

Anlegget ligger i et bratt skogsterreng som stuper ned mot Trondheimsfjorden. Sørviknes Torpedobatteri består av en torpedostasjon bygget inne i fjellet, med garnisonbunkere, noen bygninger som brukes til garnisoner og administrasjon, luftvern- og maskingeværposisjoner, søkelysposisjoner, bortskaffelsessystemer og en rekke lokale forsvarsstillinger samt kaianlegg og veinett. Forsvarsanleggene er utviklet i flere faser med spor i landskapet fra aktivitetene under andre verdenskrig, og flere utviklingstrekk i etterkrigstiden.

Flertallet av de fem bygningene på Sørviknes Torpedobatteri er fra etterkrigstiden. Bygningsmassen har generelt lav autentisitet. De tekniske anleggene og selve torpedobatteriet har vært helt intakte helt til det ble tatt ut av drift, men er nå fjernet.

Sørviknes Torpedobatteri utgjorde en viktig del av forsvarssystemet langs Trondheimsfjorden. Anlegget fremstår med sin høye grad av originalitet og med alle tekniske installasjoner bevart, som det siste gjenværende, nesten intakte torpedobatteriet bygget av tyskerne. I tillegg beholdes anleggets komplette karakter, der alle festningsfuger i forbindelse med torpedobatteriet, slik som kanon- og maskingeværposisjoner, bombehåndteringssystemer, lokale forsvarsposisjoner etc. Sammen med veinettet danner dette et interessant militærhistorisk landskap.

Anlegget er vurdert i museumssammenheng av Forsvarsmuseet (FMU) som et forsvarsanlegg av antikvarisk og militærhistorisk verdi, og FMU konkluderte med at det av økonomiske og plasseringsmessige årsaker ikke er mulig å vedlikeholde torpedobatteriet som et forsvarsmuseum.

Den lave ektheten til bygningsmassen betyr at bygningene er av mindre antikvarisk interesse, og derfor er de ikke inkludert i den nasjonale beskyttelsesplanen. Dette har åpnet for at bygningene er fullstendig revet.

Sørvikneset Torpedobatteri
Mars 1945 - Sørviknes Torpedobatteri og bosettingsleir oppført av tyskerne som en forlengelse av Agdens festningsverk.
1945 - Anlegget ble overtatt av det norske forsvaret
1950 - Anlegget ble konsolidert med ammunisjonslager og noen brakker, tekniske installasjoner, to mitraljøseposisjoner og to kanonsteder (20 mm luftvernkanoner).
1970 - Nye individuelle bygninger, tekniske installasjoner, åtte mitraljøseposisjoner, to bombeflyposisjoner (81mm), en observasjonspost og en nærforsvarspost ble lagt til.
1980 - Etableringen ble ytterligere forsterket med to bombekastere (81 mm), en bomberkommandopost og ett større dekningsområde.
1997 - Sørviknes Torpedobatteri ble avviklet og våpensystemet demontert.
2003 - Sørviknes Torpedobatteri ble solgt til et privat selskap (nåværende eier)

Beliggenhet
Sørviknes Torpedobatteri ligger i Rissa kommune, ca 45 minutter med båt fra Trondheim og 120 minutter med bil fra Værnes.

Eiendommen utgjør 97 215,7 m2 skrånende tomt med mer enn 400 meter strandlinje.

Trondheimsfjorden er Norges tredje lengste fjord og strekker seg fra Ørland kommune i vest til Steinkjær kommune i nord, forbi Trondheim by. Fjorden har et rikt marint liv med både sørlige og nordlige arter. Rundt 90 fiskearter er observert, og fjorden har den største biologiske produksjonen blant Norges fjorder. Det er også dypvannskoraller i fjorden, og mange av de beste lakseelvene i Norge renner ut i fjorden.

Trøndelagsregionen ligger midt i Norge, med forbindelser som strekker seg i alle mulige retninger; du kan reise til det ville vesten , Det arktiske nord , Det dype østen eller det glade sør. Regionen er kjent både lokalt og internasjonalt for; - å være en inkubator for banebrytende teknologi - for fantastisk fortidig og nåtidig arkitektur med Nidarosdomen fra år 1070 og Powerhouse som er tegnet av Snøhetta og bygd i 2019 - som et kulinarisk episenter kjent som "de nordiske smakenes hjem". I Trondheim kan du prøve noen av de mest utsøkte eksemplene på dette, for eksempel i Michelin-restauranter som Speilsalen, Credo og Fagn eller på den årlige matfestivalen; Trøndersk Matfestival. - for sin rike kulturelle aktivitet, for å være vertskap for en rekke festivaler, flere kunstarenaer og mange konserter, teatre og mer hvert år.

Opplev Norges historiske røtter på Stiklestad, hvor slaget ved Stiklestad fant sted den 29. juli i år 1030. Slaget spilte en viktig rolle i omvendelsen av Norge fra hedenskap til kristendom, og historien lever fortsatt i høy grad her på Stiklestad Nasjonale Kultursenter, hvor Skandinavias største friluftsteater, Olav den hellige Drama, finner sted og gjenoppføres hvert år.

Et annet sted i kort avstand med en særegen historie, er Røros by – mest sannsynlig verdens koseligste gruveby og kjent for sin førsteklasses lokalmat.

Det er lett å forstå hvorfor landskapet i denne regionen regnes som et av de vakreste på jorden!

Standard
Eiendommen har ikke vært i daglig bruk siden slutten av 90-tallet, og det er ikke gjort noe annet en løpende vedlikehold på eiendommen. Kjøper må dermed påregne en full renovasjon av alle bygninger dersom disse skal videreføres.

Eiendommens potensiale
Reguleringsplanen for tomten åpner for næringsbebyggelse, fritidsbebyggelse og ombygging av eventuell eksisterende, tidligere godkjent spredt boligbebyggelse. Byggearbeid, herunder tilbygg/tilbygg av eksisterende bygg og garasjer/uthus kan tillates etter ordinær byggesøknad. Bruksendring av eksisterende bebyggelse kan tillates der formålet ikke er til hinder for landbruksdrift og hvor tiltaket ikke innebærer fradeling av eiendommen.

Eiendommen vil også kunne fungere utmerket som en privat fritidseiendom for "storfamilien" eller et stort selskap.

Videre er det stort potensial for å renovere og modernisere de eksisterende bygningene og gjøre dem om til moderne boligfasiliteter, og med omgivelsene er det få eiendommer som gir mer stressavlastning og får deg til å jorde, som denne.

Her kan du sitte fredelig og nyte uhindret utsikt til en fantastisk norsk fjord; Trondheimsfjorden, mens en havørn glir forbi og leter etter fisk i fjorden.

Kjøper har ansvar for ev. utvikling av eiendommen(e) og eventuelle nødvendige godkjennelser fra Plan- og bygningsetaten eller andre offentlige myndigheter, naboer etc.

Tekniske installasjoner
Det finnes tekniske installasjoner på eiendommen, men tilstand, funksjonsgrad og bruksverdi kjennes ikke. Alle eiendommens tekniske installasjoner overtas i den stand de er. Interessenter oppfordres til å gjøre egne nødvendige undersøkelser før bindende avtale inngås.

Moderniseringer og påkostninger
Eiendommen selges som den står, med diverse møbler, utstyr etc. Det som ev. ikke fungerer eller mangler av fastmontert utstyr, brannsikringsutstyr eller lignende ved besiktigelse vil ikke bli fjernet, istandsatt eller erstattet av selger før overtakelse.

Diverse
Justeringsforpliktelser: Det gjøres oppmerksom på regler om avskrivning av faste tekniske installasjoner i avskrivbare bygninger samt justerings-forpliktelser ifm. MVA. Partene har selv ansvaret for å sette seg inn i regelverket og konsekvensene av dette. Megler er uten ansvar for konsekvenser reglene påfører partene. Salgsobjektet: Primært er salgsobjektet i denne handelen er 100 % av aksjene i Sørvikneset AS. Selger er Sørvikneset AS. Kopi av regnskap, budsjett m.m til eiendomsselskapet kan fås ved henvendelse til megler. Det legges opp til at potensielle kjøpere kan gjennomføre en due diligence av selskapet og dets aktiva basert på dokumentasjon tilrettelagt av Sørvikneset AS og eventuell revisor. Selskapet forutsettes refinansiert ved oppgjør. Den enkelte mulige kjøper er selv ansvarlig for alle kostnader som eventuelt måtte påløpe i forbindelse med egne undersøkelser og evaluering av eiendommen. Ta kontakt med megler hvis det er ønskelig med innsyn i driftsregnskap. Kun seriøse interessenter vil få tilgang. Selger vil også vurdere salg av eiendomsmassen, dersom mulige kjøpere ikke ønsker å kjøpe aksjene i eiendomsselskapet. Selger gir ingen garantier knyttet til forurensing i grunn, forhold av arkeologisk interesse, eller grunnforholdene i sin alminnelighet som kan ha praktiske eller økonomiske konsekvenser for kjøper.

Regulerings- og arealplaner
Eiendommen ligger i et uregulert område, i Kommuneplanen avsatt til LNF-område (landbruk, natur og friareal. Deler av eiendommen er regulert til Fritidsbebyggelse. Kopi av kommuneplanen ligger vedlagt eller kan fås ved henvendelse til oppdragsansvarlig.

Kjøper har ansvar for ev. utvikling av eiendommen(e) og eventuelle nødvendige godkjennelser fra Plan- og bygningsetaten eller andre offentlige myndigheter, naboer etc.
Grunnlegger Kystfort.com siden 2005
http://www.krigsbunkeren.no
Morty63
Posts: 105
Joined: 22 Oct 2008 22:08

Vært moro å vite hvor Nea Radio har funnet bildene av sovesalen ja....
User avatar
Natter
Posts: 6385
Joined: 25 Feb 2007 18:51
Location: Bergen

Erik H wrote: 02 Apr 2023 12:55Det siste bildet på nearadio er ikke fra sørvikneset, med mindre jeg har gått glipp av en hemmelig dør da.
Morty63 wrote: 03 Apr 2023 15:30Vært moro å vite hvor Nea Radio har funnet bildene av sovesalen ja....
Nærforsvaret på Sørviknes ble utbygd med en rekke fortifikatoriske stillinger på 80-tallet (Forsvarsbyggs standardbunkere). Uten at jeg har detaljkunnskap om alle objektene, er bildet tatt i en standard FB-bunker som jeg vil tro utmerket godt kan ha blitt oppført som dekningsrom for nærforsvaret på Sørviknes.
Informasjon som ikke deles, går tapt!
User avatar
Natter
Posts: 6385
Joined: 25 Feb 2007 18:51
Location: Bergen

Eks:
Attachments
Bilde4.jpg
Bilde4.jpg (178.69 KiB) Viewed 109 times
Informasjon som ikke deles, går tapt!
User avatar
Erik H
Site Admin
Posts: 3499
Joined: 31 Jan 2005 23:01
Location: Trondheim
Contact:

Jeg har ikke vært over hele området, men denne sovesalen er iallefall ikke i forbindelse med torpedobatteriet. Turen er tøff nok om ikke man skal opp på en hver knaus.. men sier ikke nei til å dra igjen. må kanskje dit uansett da siste 3d scan manglet en referanse punkt til noe geodatatull :) Siden det uansett er så mye om denne plassen så legger jeg den ut på ko-fi. mangler en del tekst om de enkelte rom, men det kommer etterhvert.
https://ko-fi.com/s/b123b7c5ff
Grunnlegger Kystfort.com siden 2005
http://www.krigsbunkeren.no
User avatar
TommyG
Site Admin
Posts: 2692
Joined: 26 Dec 2007 22:12
Location: Ullensaker

Lenge siden jeg var der, men det kan vel stemme at det ligger en bunker i bakkant bak der kommandotårnet ligger, på baksiden av veien. Den har alltid vært avlåst de gangene jeg har vært der.
--
Tommy
Post Reply

Return to “Bøker, youtube, avisklipp m.m”