Page 1 of 1

MKB 4/514 Rishaugen

Posted: 18 Aug 2021 0:51
by Mr_Znoid
Jeg ser i en annen tråd at Rishaugen nevnes i forbindelse med de ulike utbygningsperiodene i og rundt Stamsund, Vestvågøy i Lofoten.

Litt info om batteriet, kilden her er Thomas Lillevoll sin hjemmeside, som har vært en svært god turguide i Nordland. Batteriet kom fra Alta, som et resultat av Operation Nordlicht og evakueringen av Finnmark i 1944. Batteriet skulle hatt tre russiske 13 cm L/55, som var kommet til Stamsund, men ble aldri montert i stillingene sine, da krigen var over i 1945.

Senere ble kanonene tydligvis dumpet i sjøen, hvorpå en av kanonene ble funnet av dykkere, og hentet opp igjen. Denne står i utstilling foran museet i Stamsund. (Jeg hadde ikke tid til å kikke på den).

Rishaugen heter det, og navnet er dekkende. Det er svært mye krattskog her, og vanskelig å se noe som helst egentlig. Det skal være et fjellanlegg her også, det fant jeg ikke. Kommandobunker tror jeg ikke de hadde satt opp. "Modus" ser ut til å være det samme, det er fokus på å få skytset opp i stillingene, og så lage det som trengs av øvrig infrastruktur etterpå. (Men det rakk de aldri). Jeg var også på HKB 36/971 Ramberg og MKB 2/514 Olnilsøen, og det ser ut som mye av den samme "malen" er brukt for alle batteriene. Bildene er tatt av meg i juli/august 2021, og jeg kommer til å legge ut noen fra Ramberg også.

Rishaugen er ikke et spesielt spennede fort, men kan være et eksempel på hvordan slike reetablerte batterier så ut ved krigens slutt.