MKB 4./507 Örlandet

Trondheimsleia, Begynnelsen på Trondheimsfjorden og Namsos var spesielt beskyttet da Trondheim var en av marines støttepunkt i Nord-Europa.

Moderators: Stutzpunkt, KOS

BBM
Posts: 45
Joined: 23 Dec 2010 4:41
Location: Sunnmöre hinterland

J E F wrote: Hei,
anleggene Fjell og Austrått er delvis ganske like på noen områder, men likevel svært forskjellige på andre.
Det som er ganske likt er prinsippene med inngangstunnelen samt kanonsjakten, med hovedforskjellen liggende i at Fjell hadde en ekstra mellomplattform med egen inngang. Alt rundt ammunisjonsmagasiner, maskinstasjon og ting knyttet til selve kanontårnet er lett gjenkjennbart - forskjellen ligger i at tårnet og innredningen i magasinene fremdeles er på plass på Austrått. Mannskapsforlegningen på Austrått er noe annerledes. På grunn av et steinras høsten 1943 lå arbeidene på Austrått ca tre måneder etter Fjell, slik at enkeltdetaljer som original hoveddør inn i anlegget mangler på Austrått - men er montert på Fjell. Krigslasarettet på Fjell ligger i separat bunker og var ferdig i 1945, mens tilsvarende på Austrått kun er et delvis utsprengt tunellanlegg. På Austrått lå kommandoplassen 2600 meter fremskutt, mens den på Fjell er forbundet med en lang tunnel til kanonbunkeren. Slik kan man fortsette å liste variasjonene.
De turene som arrangeres av kommunen er på en time og er i første rekke å betrakte som en god introduksjon til anlegget for førstegangsbesøkende.

Vil man ha en litt mer omfattende/spesialisert guiding så anbefaler jeg å undersøke med kultursenteret om muligheten for en spesialtur med en av oss pensjonistene som guide. Slike turer går utenfor de offisielle åpningstidene og varer fra halvannen time og oppover - avhengig av spørrelysten til de besøkende. Beste tidspunkt er dog utenfor den perioden kommunen arrangerer turer.

Notert bak øret.
Får se hvor lenge jeg blir jobbende her, godt mulig ei stund til, forsvarsverk i betong tar betraktelig lengre tid å oppføre i dag enn for snart 100 år siden...
borge.mohus
Posts: 185
Joined: 01 Jul 2011 17:36
Location: Stjørdal
Contact:

Sikring av kanoner.

Fant noe korrespondanse på Ørland kommune sitt innsyn.

Sak:
https://innsyn.fosendrift.no/Innsyn-ORL ... ase=ORLAND

Direkte link til dokumentet:
https://innsyn.fosendrift.no/Innsyn-ORL ... ase=ORLAND

Det refereres til en mail skrevet 13/1-2020 til kommunen, men den finner jeg ikke på innsyn i skrivende stund.

Noen som vet hva som foregår ?
Børge
borge.mohus
Posts: 185
Joined: 01 Jul 2011 17:36
Location: Stjørdal
Contact:

Dette er det Ørland kommune skriver tilbake til Forsvarsmuseet.
https://innsyn.fosendrift.no/Innsyn-ORL ... ase=ORLAND

Direkte link til dokumentet her :
https://innsyn.fosendrift.no/Innsyn-ORL ... ase=ORLAND

Børge
Post Reply

Return to “TRØNDELAG”