Hva tilhører et batteri?

Generelle spørsmål om Tyske installasjonene i Norge som nødvendigvis ikke er tilknyttet en spesiell plass. Dette gjelder også alle installasjoner fra Heer, kriegsmarine og luftwaffe.

Moderators: Stutzpunkt, KOS

Post Reply
elfranse
Posts: 6
Joined: 06 Jun 2015 10:04

Hei. Her jeg bor var det 5 stk 15,5cm kanoner fordelt på forskjellige stillinger. Hva tilhørte disse batteriene av mannskap, vern, utstyr osv? Var det f.eks en mg stilling pr kanon eller hvordan var det oppsatt?
User avatar
Natter
Posts: 6385
Joined: 25 Feb 2007 18:51
Location: Bergen

Om du har tilgang til "Tyske Kystfort i Norge" (Fjørtoft, 1983), så er det skrevet en del om dette i kapittelet om batterienes interne organisasjon fra side 111 og utover.

Det er vanskelig å gi et konkret svar, siden bemanning og utstyr varierte utover i krigen (batteriene ble tilført mer materiell, spesielt våpen for nærforsvar), og fra område til område - formodentlig ut fra geografiske hensyn og batterilokalisering.

Fjørtofts bok har også med flere eksempler på våpen og utstyr - utover hovedvåpnene - for et utvalg av batteriene, feks oppgis følgende ekstra våpen knyttet til 15cm batteriet på Rauøy:

3 feltkanoner
2 panservernkanoner
16 maskingevær
2 bombekastere
7 lyskastere
3 luftvernkanoner
3 mobile og 20 stasjonære flammekastere


Hvis du oppgir hvilket batteri du bor i nærheten av, er det mulig noen har oversikt over utrustningen der (hvis det ikke allerede er oppgitt i batteriets tråd her på forumet).

Står også litt info her (formodentlig fra samme kilde): http://www.nuav.net/festnorw.html
Informasjon som ikke deles, går tapt!
elfranse
Posts: 6
Joined: 06 Jun 2015 10:04

Takk for tilbakemelding,skal prøve å skaffe meg boken :)
simonorch
Posts: 212
Joined: 04 Aug 2007 13:54
Location: Asker

Hvilket batteri er det snakk om? Sikkert enklere og raskere for deg om du fortelle oss. Fjørtofts bok er nå vanskelig og ofte dyrt å få tak i.
Post Reply

Return to “Generelt om Tyske kystfort/installasjoner i Norge”