Stellung Veilchen (Molnes, Vigra)

En rekker former for varslingsutstyr ble utplassert hovedsakelig langs kysten for å detektere fiendtlige fly.

Moderators: Stutzpunkt, KOS

Post Reply
User avatar
Erik E
Site Admin
Posts: 3515
Joined: 06 Feb 2006 20:30
Location: Rennesøy
Contact:

Hallo!

Hørte nettopp at WR-fundamentet på Vigra med tilhørende rester ble "spadd ned" av grunneieren for et par måneder siden....
Visstnok noen barn som hadde skadet seg oppi der, så nå er denne også gått over i historieboka.......
Attachments
Resize of DSCF2588.JPG
Resize of DSCF2588.JPG (88.49 KiB) Viewed 644 times
Resize of DSCF2591.JPG
Resize of DSCF2591.JPG (91.07 KiB) Viewed 644 times
Last edited by Erik E on 17 Oct 2007 23:19, edited 1 time in total.
Andre Aga
Posts: 43
Joined: 14 Jun 2007 22:00

...Det er helt enkelt utrolig hva enkelte folk gjør...
Andrè Aga
User avatar
Tarjei
Posts: 927
Joined: 30 Jul 2006 1:53
Location: Bergen

Det interessante er at det må da ha vært en god del barn som har skadet seg i slike sammenhenger oppigjennom årene...

De kaller det forebyggende tiltak. Jeg kaller det å beskytte folk fra sin egen dumhet.

Skal ikke folk lenger få lov til å ta ansvar for egen sikkerhet?
Andre Aga
Posts: 43
Joined: 14 Jun 2007 22:00

Jeg ser vel egentlig ikke hva som kan være så skadelig med denne jernkonstruksjonen... Barn leker på klatre-stativer og henger opp ned i trær osv... Noe som jeg ser på som mer skadelig... Og en annen ting : Hva gjør barn mitt ute på en åker? Hehe...
Andrè Aga
Edgar
Posts: 213
Joined: 23 Dec 2007 20:53
Location: Ålesund

Hei

Kan beklageligvis bekrefte at både fundamentet og radaren er borte.

Historiens spor forsvinner litt og litt PDT_Armataz_01_16

Edgar
Frem med vår nære fortid
- før den blir glemt for alltid!
Jokeren
Posts: 287
Joined: 19 Oct 2008 18:16
Location: Ålesund

Tarjei wrote:Det interessante er at det må da ha vært en god del barn som har skadet seg i slike sammenhenger oppigjennom årene...

De kaller det forebyggende tiltak. Jeg kaller det å beskytte folk fra sin egen dumhet.

Skal ikke folk lenger få lov til å ta ansvar for egen sikkerhet?
Kunne ikke sagt det bedre selv! Er selv fra Ålesund, som ikke ligger langt fra Vigra og har selv vert der å sett på Radarstasjonsområdet på Molnes, Vigra. En skam at dette blir bare "gravd ned". Det er historie, de ungene kunne like gjerne falt ned fra et garasjetak. PDT_Armataz_01_02
Jokeren
Posts: 287
Joined: 19 Oct 2008 18:16
Location: Ålesund

Et av de mest hemmelige og tekniske avanserte anleggene som de tyske styrkene opererte på Sunnmøre, var radarstasjonen på Molnes.
Den var trolig i drift fra 1942 og bestod av to radarer av type FuMO-214, og en radar av typen "Freya".
Stasjonen var i starten drevet av Luftwaffe, men ble mot slutten av krigen underlagt marinen.

Så og si alle sivile hus i området ble rekvivert for innkvartering av mannskapene. I tillegg til dette ble en stor brakke bygget ca. midt i anlegget. Strømforsyningen kom via en høyspentlinje, til egen transformator. Anlegget hadde eget dieselagregat i tillegg.
For å villede de allierte ble det bygget en falsk stasjon oppe på Molnesfjellet like ovenfor, men dette lykkedes ikke, for den falske stasjonen var godt avmerket på de alliertes kart over området.
Stasjonen på Molnes ble angrepet av fly 2-3 ganger, trolig uten noe godt resultat.

De tre radarantennene stod på en "linje" m. ca 200 meters mellomrom.
De to FuMo-214 radarene var produsert for Luftwaffe av Telefunken. Selve radarene bestod av en parabolantenne på ca 7,5 meter i diameter, som var montert på en stålramme, og bak på denne rammen var der også en liten hytte hvor operatørene av radarene kunne sitte under betjening.
Hele konstruksjonen hvilte på en kulelagerkrans på betongsokkel, og kunne rotere 360 grader. Totalvekten var ca. 15 tonn og høyden ca. 9,5 meter.
FuMo-214-radarene var så og si identiske, bortsett fra at den nordligste hadde en antenne av aluminium, og den sørligste hadde en av stål. Rekkevidden var på maksimalt 80 kilometer.
Den tredje radaren var en såkalt "Freya", produsert av Gema. Den bestod av en ca. 15 meter høy stålmast som var påmontert m. en rekke dipol-antenner. Disse kunne heises opp og ned i masten v. behov. Radaren stod nede i en grop i bakken, omgitt av en mur av rullestein og betong, slik at kun antennen stakk opp. "Freyaen" var plassert i midten av de tre radarene. Totalvekten var på ca. 17 tonn. Rekkevidden på denne var 230 kilometer under gunstige forhold.

Radarene fungerte slik at "Freyaen" med den største rekkevidden, fanget opp eventuelle fiendtlige fly, og peilet seg innpå disse. Så har en av FuMO-214-radarene tatt over som følgeradar og "låst" seg på flyene. Den andre FuMo-214 har så blitt brukt som lederadar for egne fly, og ledet dem mot de fiendtlige flyene. Dette har nok vært jagerfly fra Gossen.
De kunne også bruke radarene til å styre eget luftvern, fra stasjonen og fra HKB 32/976 Roald (også på Vigra).
I tillegg til flyvarsling ble anlegget også brukt til overflate-varslingsradar, dvs. lokalisere skipstrafikk som kom inn mot Sunnmørskysten.

Her er eksempler på hva radarstasjonen fanget opp:

22.10.1944, kl. 15:30

Radarstasjonen på Vigra melder om et mål, trolig hangarskip. Senere samme dag, ble kystbatteriene på Roald og Bjørnøya angrepet av ca. 25 fly. Flyene la miner i Vigra-fjorden og Lepsøyrenna. Batteriet på Roald melder to fly nedskutt. Egne tap: 1 soldat drept og 3 såret.

24.10.1944, kl. 11:35

Radarstasjonen på Vigra melder om et hangarskip ca. 40 kilometer fra land, og kl. 14:155 angripes Vigra av ca. 25 fly. To av flyene blir truffet av 2cm luftvernsild fra både stasjonen på Molnes og fra HKB 32/976 Roald, og returnererte mot hangarskipet m. røyksøyler etter seg.

Etter krigen, i 1945/46 ble den nordligste av de to FuMO-214-radarene overtatt av Nordlysoppservatoriet i Tromsø og flyttet dit. Kun betongsokkelen står igjen på Molnes. Der ble den brukt til nordlysforskning utover mot slutten av 40-årene. Siden den gang stod den uvirksom, og i 1985 ble den overtatt av Forsvarsmuseet i Oslo, som demonterte den, og hvor den pr. i dag ligger lagret.

I 1988 ble restene etter "Freyaen" demontert av personell fra Forsvaret og Ålesund Museum, og ligger trolig også lagret på Forsvarsmuseet.

På ett eller annet tidspunkt etter krigen ble parabolantennen på den sørligste FuMO-214-radaren også fjernet, og betongsokkelen m. resten av stålkonstruksjonen stod på stedet frem til 2010, når grunneier desverre fikk ødelagt og fjernet stålkonstruksjonen og gravd ned betongsokkelen, pga. unger som hadde drevet på m. uforsiktig lek på restene etter radaren.


Stasjonen var bevæpnet m. følgende:

2 stk. 2cm Luftvernkanoner
3 stk. Maskingevær

Ett av maskingeværene var "stasjonert" oppe på Molnesfjellet hvor det lå ett par mindre dekningsbunkere, tre mindre brakker, en skytestilling, samt stilling for roterende peileapparat til stasjonen. jeg var desverre ikke oppe på Molnesfjellet, så fikk ikke dokumentert restene av hva som ligger der.

Der er spor etter en av de to 2cm luftvernkanonstillingene. Denne er rasert, men synlig. Den andre er det ingen spor av, ettersom stedet hvor stillingen lå, er planert/gjort om til åker. Kan også trolig kun ha vært en standplass for luftvernkanonen.

Fikk ikke tatt en nær titt der "Freyaen" lå, ettersom området var innegjerdet m. elektriske gjerder og kyr gikk på beite, men fikk tatt ett bilde på avstand. Restene etter den sørligste FuMo-214-radaren ble som sagt fjernet og nedgravd i 2010 av grunneier, så der var det lite å se.

Legger v. noen bilder jeg tok forrige lørdag formiddag fra området hvor stasjonen på Molnes lå. Flott vær, men mye vind. :)
Attachments
Muren av rullestein/betong, hvor "Freya"-radaren var plassert inni.
Muren av rullestein/betong, hvor "Freya"-radaren var plassert inni.
01.jpg (124.91 KiB) Viewed 570 times
Rester etter bygning i betong, hvor anleggets dieselagregat var plassert.
Rester etter bygning i betong, hvor anleggets dieselagregat var plassert.
02.jpg (167.44 KiB) Viewed 570 times
Rester etter bygning i betong, hvor anleggets dieselagregat var plassert.<br />Sett &quot;innefra&quot;...
Rester etter bygning i betong, hvor anleggets dieselagregat var plassert.
Sett "innefra"...
03.jpg (118.61 KiB) Viewed 570 times
Grunnmurene etter anleggets største brakke. Rullestein-stranden like ved, som er fredet har &quot;slukt&quot; deler av grunnmuren.
Grunnmurene etter anleggets største brakke. Rullestein-stranden like ved, som er fredet har "slukt" deler av grunnmuren.
04.jpg (164.32 KiB) Viewed 570 times
Grunnmurene etter anleggets største brakke. Rullestein-stranden like ved, som er fredet har &quot;slukt&quot; deler av grunnmuren. Her sett fra annen vinkel.
Grunnmurene etter anleggets største brakke. Rullestein-stranden like ved, som er fredet har "slukt" deler av grunnmuren. Her sett fra annen vinkel.
05.jpg (196.28 KiB) Viewed 570 times
Grunnmurene etter anleggets største brakke. Rullestein-stranden like ved, som er fredet har &quot;slukt&quot; deler av grunnmuren. Huset i bakgrunnen var opprinnelig en brakke som var ibruk som lager og verksted. Like bak denne bygningen ligger der en bunker som er delvis innskutt i fjellveggen.
Grunnmurene etter anleggets største brakke. Rullestein-stranden like ved, som er fredet har "slukt" deler av grunnmuren. Huset i bakgrunnen var opprinnelig en brakke som var ibruk som lager og verksted. Like bak denne bygningen ligger der en bunker som er delvis innskutt i fjellveggen.
06.jpg (220.36 KiB) Viewed 570 times
Rester etter kanonstilling for 2cm luftvernkanon. Stillingen er helt rasert, og ligger på en liten knaus ovenfor anleggets største brakke.
Rester etter kanonstilling for 2cm luftvernkanon. Stillingen er helt rasert, og ligger på en liten knaus ovenfor anleggets største brakke.
07.jpg (218.36 KiB) Viewed 570 times
Rester etter ammobunker til de to 2cm-kanonene. Laget av rullestein og betong. Helt rasert / sprengt?
Rester etter ammobunker til de to 2cm-kanonene. Laget av rullestein og betong. Helt rasert / sprengt?
08.jpg (193.61 KiB) Viewed 570 times
Rester etter treverk og bølgeblikkplater. Trolig fra den store brakken på anlegget.
Rester etter treverk og bølgeblikkplater. Trolig fra den store brakken på anlegget.
09.jpg (194.97 KiB) Viewed 570 times
Rester etter piggtråd mellom all rullesteinen i området.
Rester etter piggtråd mellom all rullesteinen i området.
10.jpg (209.97 KiB) Viewed 570 times
Betongsokkelen til den nordligste av FuMO-214-radarene. Stålkonstruksjonen og parabolantennen ble flyttet til Nordlysoppservatoriet i Tromsø, etter krigen. Ligger i dag lagret på Forsvarsmuseet i Oslo.
Betongsokkelen til den nordligste av FuMO-214-radarene. Stålkonstruksjonen og parabolantennen ble flyttet til Nordlysoppservatoriet i Tromsø, etter krigen. Ligger i dag lagret på Forsvarsmuseet i Oslo.
11.jpg (173.2 KiB) Viewed 570 times
Kabelbrønn etc??? v. betongsokkelen til den nordligste av de to FuMO-214-radarene.
Kabelbrønn etc??? v. betongsokkelen til den nordligste av de to FuMO-214-radarene.
12.jpg (174.04 KiB) Viewed 570 times
Betongsokkelen til den nordligste av FuMO-214-radarene. Stålkonstruksjonen og parabolantennen ble flyttet til Nordlysoppservatoriet i Tromsø, etter krigen. Ligger i dag lagret på Forsvarsmuseet i Oslo. Her sett fra en annen vinkel.
Betongsokkelen til den nordligste av FuMO-214-radarene. Stålkonstruksjonen og parabolantennen ble flyttet til Nordlysoppservatoriet i Tromsø, etter krigen. Ligger i dag lagret på Forsvarsmuseet i Oslo. Her sett fra en annen vinkel.
13.jpg (199.98 KiB) Viewed 570 times
Mindre dekningsbunker, som trolig var tilknyttet den andre 2cm luftvernkanonstillingen v. anlegget. Denne stillingen er det ingen spor av pr. i dag. Trolig rasert og nedgravd, ettersom stedet den lå, er planert (ser ut som det er åker etc. der nå).
Mindre dekningsbunker, som trolig var tilknyttet den andre 2cm luftvernkanonstillingen v. anlegget. Denne stillingen er det ingen spor av pr. i dag. Trolig rasert og nedgravd, ettersom stedet den lå, er planert (ser ut som det er åker etc. der nå).
14.jpg (196.96 KiB) Viewed 570 times
Inne i den mindre dekningsbunkeren som trolig var tilknyttet den andre og nordligste 2cm luftvernsstillingen. Det er brukt lite betong, mye naturstein og rullestein, samt en del trebjelker som fremdeles er intakt.   Beklager det uklare bildet.
Inne i den mindre dekningsbunkeren som trolig var tilknyttet den andre og nordligste 2cm luftvernsstillingen. Det er brukt lite betong, mye naturstein og rullestein, samt en del trebjelker som fremdeles er intakt. Beklager det uklare bildet.
15.jpg (58.85 KiB) Viewed 570 times
Løpegrav i betong/rullestein som fører inn til en mindre MG-bunker. Denne er sammenrast og delvis &quot;slukt&quot; av rullestein-stranden på Molnes.
Løpegrav i betong/rullestein som fører inn til en mindre MG-bunker. Denne er sammenrast og delvis "slukt" av rullestein-stranden på Molnes.
16.jpg (195.28 KiB) Viewed 570 times
Mindre MG-bunker v. den nordligste FuMo 214 betongsokkelen.<br />Løpegrav i betong og rullestein fører inn til denne. Er sammenrast og delvis &quot;slukt&quot; av rullestein-stranden på Molnes. Taket var av bølgeblikkplater, torv, betong og rullestein.
Mindre MG-bunker v. den nordligste FuMo 214 betongsokkelen.
Løpegrav i betong og rullestein fører inn til denne. Er sammenrast og delvis "slukt" av rullestein-stranden på Molnes. Taket var av bølgeblikkplater, torv, betong og rullestein.
17.jpg (200.55 KiB) Viewed 570 times
Skytestilling for MG like v. hvor den nordligste 2cm kanonstillingen lå. Stillingen er nedskutt i berget og av opplødd stein og torv. En løpegrav nedskutt i berget fører inn til stillingen.
Skytestilling for MG like v. hvor den nordligste 2cm kanonstillingen lå. Stillingen er nedskutt i berget og av opplødd stein og torv. En løpegrav nedskutt i berget fører inn til stillingen.
18.jpg (247.5 KiB) Viewed 570 times
Skytestilling for MG like v. hvor den nordligste 2cm kanonstillingen lå. Stillingen er nedskutt i berget og av opplødd stein og torv. En løpegrav nedskutt i berget fører inn til stillingen. Bildet er tatt inne i stillingen, m. utsikt ut mot havet.
Skytestilling for MG like v. hvor den nordligste 2cm kanonstillingen lå. Stillingen er nedskutt i berget og av opplødd stein og torv. En løpegrav nedskutt i berget fører inn til stillingen. Bildet er tatt inne i stillingen, m. utsikt ut mot havet.
19.jpg (131.1 KiB) Viewed 570 times
User avatar
SES
Posts: 324
Joined: 29 Jul 2008 19:52
Location: 05 ON LT 8
Contact:

Hej,
Fine billeder fra LINDE og spændende, at denne Luftwaffe stilling også deltog i farvandsovervågning.
mvh
SES
User avatar
Vällsta
Posts: 46
Joined: 18 May 2011 16:56
Location: Sverige

Är det här bombkratrar efter flyganfallet kanske? Någon som vet? syns iallafall väl från luften :) http://www.1881.no/Kart/?lat=62.5854134 ... &p=&layer=
overland53
Posts: 340
Joined: 11 Jan 2009 15:33
Location: Sandnes

Flott skrevet og forklart! Sola Flymuseum har restaurert en FuMO 214 som står på utsiden av flyhangaren. De påstår hardnakket at dette er en av radarene fra Nordlysobservatoriet, noe jeg bestemt mener ikke stemmer. Jeg mener denne kommer fra Lista og senere kom til Solobservatoriet på Harestua. Begge Harestuaradarene hadde alu parabol og det har den som står på flymuseet også + at reserveparabolen også er alu. Den andre FuMO 214 fra Harestua står meg bekjent der enda, men nå med en Yagi antenne i stedet for parabol (derfor en reserveparabol til Sola).

Ellers interessant at det var en av hver type parabol på Molnes. Iflg. mine papirer hadde alle radarer aluparabol opp til et visst produksjonsnummer (laget av Zeppelinerwerke), men mangelen på alu gjorde at man benyttet en enklere jernparabol etter hvert. Kansje de to radarene på Vigra var akkurat i produksjonsskifte?

Spennende om det ennå ligger en FuMo 214 på lager et sted! Nordlysobservatorieradarene er ikke tatt hånd om av andre meg bekjent, selv om det nå er restaurert FuMO 214 både på Lista og Haugesund i tillegg til den på Sola.

Man kan skrive mye om radarene i anlegget som du forteller om, men den tekniske utviklingen gikk veldig fort under krigen og plassering og bruk ble utdatert ganske fort, derfor fikk radarene etter hvert andre oppgaver, bl. a. for marinen.
User avatar
werner wernersen
Posts: 1423
Joined: 09 Feb 2006 21:13
Location: Arendal

Hei
SES wrote:Hej,
Fine billeder fra LINDE og spændende, at denne Luftwaffe stilling også deltog i farvandsovervågning.
mvh
SES
Jeg har registrert denne som "Veilchen" med 2 FuMO-214 og en Freya med nummer 1954 GK.
Avd FP#
24./Ln-Rgt 251 37603 Stellung. 2 Ordnung
24./Ln-Rgt 251 37603 Stellung. 2 Ordnung
24./Ln-Rgt 251 37603 Stellung. 2 Ordnung

Jeg har ikke registrert noen dato utover 1942 når dette var opperativt, er det noen som sitter på dette?


Werner
Be quiet brain or i`ll stab you with a Q-tip
Homer Simpson
User avatar
SES
Posts: 324
Joined: 29 Jul 2008 19:52
Location: 05 ON LT 8
Contact:

Hej Werner,
Ja det er korrekt, jeg vrøvlede med navnet.
Men en Würzburg Riese i LW tjeneste havde betegnelsen FuSE 65 og ikke FuMO 214.
mvh
SES
User avatar
werner wernersen
Posts: 1423
Joined: 09 Feb 2006 21:13
Location: Arendal

Hei SES

Er klar over at det er FuSE 65, men klippet kun inn FuMO 214 for å ikke forvirre.

Werner
Be quiet brain or i`ll stab you with a Q-tip
Homer Simpson
Jokeren
Posts: 287
Joined: 19 Oct 2008 18:16
Location: Ålesund

Vällsta wrote:Är det här bombkratrar efter flyganfallet kanske? Någon som vet? syns iallafall väl från luften :) http://www.1881.no/Kart/?lat=62.5854134 ... &p=&layer=
Jeg så ikke noen spor etter bombekrater når jeg var der. Ligger noen naturlige fordypninger i rullesteinene, som kan se ut som bombekrater fra luften. Disse var ifølge lokalkjente brukt som naturlige skytestillinger. Om man ser nøye på "kraterne" på marken, så kan man se at de er rektangerformet. Ser ut som om der har stått kasser, trolig for gress/høy. Kuer er på beite der enkelte deler av året.
User avatar
Stutzpunkt
Moderator
Posts: 2218
Joined: 02 Mar 2006 20:20

Faksmilie fra "Nytt i uka" 3. februar 2016.
Attachments
Veilchen_2016.jpg
Veilchen_2016.jpg (1.03 MiB) Viewed 99 times
Veilchen_2016-2.jpg
Veilchen_2016-2.jpg (449.41 KiB) Viewed 99 times
Mvh
Tormod
Post Reply

Return to “Radarstillinger / Varslingssystemer”