Prinz Eugen i Lofjorden?

Kategorien "Krigsmarine" er en fremstilling av de oppgaver den Tyske marine hadde i Norge. Her vil man etterhvert få en oversikt over de større og mindre krigsskip med baser i Norge.

Moderators: Stutzpunkt, KOS

Post Reply
TSkr
Posts: 11
Joined: 10 Feb 2011 1:54

Blandt bildene i Aerial Archive så fant jeg dette fra Lofjorden i Trondheimsfjorden (http://aerial.rcahms.gov.uk/database/re ... tara_scran). Dato er 19.juli 1942 og det stemmer vel med perioden Prinz Eugen lå her til reparasjon? Torpedonetter synlig og det ligner på bilder jeg har sett tatt fra land.

Legger med et klipp fra Google Earth av lokasjonen til vraket på Kwajalein atollen (Marshall Island gruppen)
Attachments
Prz Eugen Kwajalein.jpg
Prz Eugen Kwajalein.jpg (248.83 KiB) Viewed 422 times
chrgod
Posts: 120
Joined: 06 Jun 2011 12:02

Interessant, takker. :-)

Jeg har jo hørt om Prinz Eugen, men visste ikke at hun overlevde krigen og ligger kantret ved en atoll i Stillehavet.
rhandber
Posts: 597
Joined: 08 Jan 2008 1:50
Location: trondheim

etter amerikanerne overtok båten ble den som mange andre skip som målfartøy for prøvestprenginger av atomvåpen.. den ble visst skadet men sank ikke, og de forsøkte taue den, da den kantret der den ligger idag.
MVH

Roar Handberg
_________________
User avatar
Natter
Posts: 6385
Joined: 25 Feb 2007 18:51
Location: Bergen

rhandber wrote:etter amerikanerne overtok båten ble den som mange andre skip som målfartøy for prøvestprenginger av atomvåpen..
"Operation Crossbow" med to sprengninger.
rhandber wrote:den ble visst skadet men sank ikke, og de forsøkte taue den, da den kantret der den ligger idag.
Den fikk vel en mindre lekkasje som man ikke kunne gå om bord å reparere grunnet at skroget var sterkt radiaktivt, og som dermed førte til at den sank en stund etter bombeprøvene.
BunkersBaard
Posts: 120
Joined: 20 Oct 2008 3:58
Location: Sund/Sotra

Natter, jeg betviler deg ikke, men har lest og sett dokumentarer om Bikini atollen, (hvis det er der denne skipet er) så bordet de skipene og undersøkte skadene, selv om alt var radioaktiv... De gikk ombord i mange skip tross dette... så var det betydelige skader at de "dret" i båten eller?, vil gjerne lese mer om de forskjellige båtene som ble brukt i operasjon Crossbow.. var nylig en fin doku på Discovery!!
Hilsen Bård.
User avatar
Natter
Posts: 6385
Joined: 25 Feb 2007 18:51
Location: Bergen

BunkersBaard wrote:Natter, jeg betviler deg ikke, men har lest og sett dokumentarer om Bikini atollen, (hvis det er der denne skipet er) så bordet de skipene og undersøkte skadene, selv om alt var radioaktiv... De gikk ombord i mange skip tross dette... så var det betydelige skader at de "dret" i båten eller?, vil gjerne lese mer om de forskjellige båtene som ble brukt i operasjon Crossbow.. var nylig en fin doku på Discovery!!
Når man tar ting fra hukommelsen er det lett å blande ting sammen (burde snart slutte å stole på den :x ). Et par kjappe søk avslører for det første at korrekt navn på bombetestene var "Operation Crossroads", dernest at det var mangel på tilgjengelig bergingsstøtte som var primærårsak til at en ikke fikk forhindret havariet. Dog var radioaktiviteten (ift. salg av stålet) og de store kostnadene forbundet med lokaliseringen årsaken til at man ikke berget og skrapet vraket i ettertid.
chrgod
Posts: 120
Joined: 06 Jun 2011 12:02

Natter wrote:. Dog var radioaktiviteten (ift. salg av stålet) og de store kostnadene forbundet med lokaliseringen årsaken til at man ikke berget og skrapet vraket i ettertid.
Og fordi det havarerte og en ikke fikk berget vraket, så har det på en måte overlevd til idag.. PDT_Armataz_01_14 Skjebenens ironi..
Misund
Posts: 3
Joined: 27 Sep 2011 13:57

Propellen til Prinz Eugen står utsilt på Labøe på Marinemuseet ved innseilingen til Kiel, så noe ble berget før den endte sine dager i Stillehavet....
J E F
Posts: 723
Joined: 09 Nov 2007 23:12
Location: Bjugn

Misund wrote:Propellen til Prinz Eugen står utsilt på Labøe på Marinemuseet ved innseilingen til Kiel, så noe ble berget før den endte sine dager i Stillehavet....
Ikke før, men etter.
Skuta ble liggende med propellene over vann etter at den kapseiset.
Propellen ble fjernet i august 1979, og endte opp i Laboe.
JEF
Post Reply

Return to “Kriegsmarine i Norge”