Page 1 of 3
Murarbeider ved kystfortene.
Posted: 22 Sep 2009 21:34
by RasmusTerne
Starter en tråd om de mange fine murarbeidene vi finner på de gamle kystfortene fra 2.verdenskrig. Et kvalitetstegn at vi finner dem ennu,65-70 år etterpå. Samtidig kan det være en ydmyk hyllest til de som utførte disse arbeidene, som oftest slave-og tvangsarbeidere under forhold som vi i dag ville kalt umenneskelige. Synes vi alle som er intressert i disse fortene kan være med å sørge for at de eneste minnesmerkene disse etterlot seg ikke forsvinner.
Sigfred R.
Posted: 22 Sep 2009 21:39
by Jon-Vegard
Det jeg også synes er utrolig er å se på er formen på byggverkene, spesielt også de som er bygget kun i sten, uten sement/betong, og det at de står enda. Enig med deg; Helt fantastisk å se på!
Posted: 23 Sep 2009 10:37
by RasmusTerne
Flere bilder fra "nordområdene". Har ikke besøkt kystfort sør for Nordland, men har et inntrykk av at rene murarbeider ble benyttet mere i Nordland/Troms enn andre steder? Resurssituasjon? Synspunkter?
Sigfred R.
Posted: 23 Sep 2009 11:01
by Tarjei
har et inntrykk av at rene murarbeider ble benyttet mere i Nordland/Troms enn andre steder
Kanskje det skyldes at de lave temperaturene i Nord gjorde at en ren betongkonstruksjon ville bruke for lang tid på å herde, noe som igjen ville føre til at styrken ville bli dårligere...
Posted: 23 Sep 2009 15:37
by Erik E
Samtidig kan det være en ydmyk hyllest til de som utførte disse arbeidene, som oftest slave-og tvangsarbeidere under forhold som vi i dag ville kalt umenneskelige.
Har ofte tenkt på dette, men det slår meg stadig at murearbeidet ofte er utført med uhyggelig bra kvalitet og presisjon.... Nesten for bra til å være "tilfeldige" slave/tvangsarbeidere.... Alle som har prøvd å lø opp en steinmur eller gjerde i hagen vet at man må ha et øye for hvilke steiner som passer sammen og jo mer erfaring, jo finere blir det!
Vil derfor tro at mye av dette er utført av fagarbeidere eller i det minste opplært/kvalifisert personell?
Eksempelet her fra HKB Flostaöen vil jeg våge å påstå må være utført av proffesjonelle! murere?
Posted: 23 Sep 2009 16:11
by RasmusTerne
Hei.
Erik E skrev
Vil derfor tro at mye av dette er utført av fagarbeidere eller i det minste opplært/kvalifisert personell?
Noe av arbeidet var nok selvfølgelig utført av profesjonelle murarbeidere.Fortsmannskapene hadde også (i allefall her nord) en 50/50 fordeling mellom øvelser og fortsarbeid (kilde Dag Skogheim).Men sjangsen for at fortene hadde så mange profesjonelle murere blant besetningen er vel liten? Det var muligens lettere å plukke ut fagfolk blant de flere tusen fanger og deporterte. De profesjonelle mobile "festningsutbyggerne" hadde vel stort sett nok med grovsprengningen av fjellanlegg.
I en annen tråd påpeker Grønsvik likhetene mellom steinarbeidene som ble utført på Grønsvika (utført av polske slavearbeidere) , og arbeidene på Evenestangen.
Vel, dette er jo min mening, underbygd med en del fakta og en del "synsing"
Flere bilder,folkens.
Hilsen Sigfred R.
Posted: 23 Sep 2009 20:36
by Einherjer

Fra Bolærne. Jeg har ingen anelse om byggherren er norsk, type førkrigs, tysk eller norsk, type etterkrigs.
Posted: 23 Sep 2009 21:14
by TommyG
Einherjer wrote:Fra Bolærne. Jeg har ingen anelse om byggherren er norsk, type førkrigs, tysk eller norsk, type etterkrigs.
Om jeg ikke husker helt feil, så ligger det vel en tysk-bygd MG-stilling rett nedenfor denne stillingen. Det kan kanskje tyde på at denne har tilkommet i ettertid?
Posted: 23 Sep 2009 21:29
by Erik H
Noen bilder fra Kjøkøy av det som kanskje er norges fineste løpegraver? Her må man virkelig ha brukt fininstrument for å få alt til å passe.. ser nesten ut som dette er blitt levert spesielt fra et steinbrudd.
Erik H
Posted: 23 Sep 2009 21:31
by TommyG
På Kjøkøy har man også en del veldig bra utført steinarbeid.
Posted: 23 Sep 2009 21:32
by TommyG
Erik H wrote:Noen bilder fra Kjøkøy av det som kanskje er norges fineste løpegraver? Her må man virkelig ha brukt fininstrument for å få alt til å passe.. ser nesten ut som dette er blitt levert spesielt fra et steinbrudd.
Erik H
hehe, da er vi tydeligvis enig om at løpegravene på Kjøkøy er ganske spesielle

Posted: 23 Sep 2009 21:36
by Erik H
Ja, dette er løpegraver vi husker!

jeg var nesten sikker på at dette må ha vært gjort etter krigen av proffe maskiner, men hvis man følger løpegravene rundt så finner man at de går tett i tett i tyske stillinger. (mener jeg da)
E
Posted: 23 Sep 2009 21:40
by Natter
Ikke like fint (både mtp. arbeidet og bildene), men det er murer på Vestlandet også... (Fjell)
Posted: 23 Sep 2009 21:42
by TommyG
Einherjer wrote:Fra Bolærne. Jeg har ingen anelse om byggherren er norsk, type førkrigs, tysk eller norsk, type etterkrigs.
Den samme OP-en fra en litt annen vinkel
Posted: 23 Sep 2009 21:44
by TommyG
Denne OP-en ved HKB Storfosna er også ganske heftig.