Ingen "tyske kystfort i Norge" uten Kriegsmarine

Kategorien "Krigsmarine" er en fremstilling av de oppgaver den Tyske marine hadde i Norge. Her vil man etterhvert få en oversikt over de større og mindre krigsskip med baser i Norge.

Moderators: Stutzpunkt, KOS

Post Reply
User avatar
Erik H
Site Admin
Posts: 3499
Joined: 31 Jan 2005 23:01
Location: Trondheim
Contact:

Kriegsmarine er en naturlig del av det tyske forsvar av det okkuperte Norge og den Tyske marine har mange "aksjer" i kystfortene langs kysten med kanoner, mannskap og høyt tekniske ildledningsutstyr.

Siden det var et Kriegsmarien forum som inspirerte meg til å starte forumet "tyske kystfort i Norge" så håper jeg interessen for båter ikke er mindre her på forumet.

hva Wikipedia sier om Krigsmarine i Norge
Kriegsmarine i Norge

Den tyske marinen var sterkt involvert i invasjonen av Norge, og led alvorlige tap i norske farvann. Etter at invasjonen var gjennomført etablerte tyskerne flere viktige baser for overflatefartøyer og ubåter i Norge.

Marinen hadde også med øremerket personell til å bemanne de norske kystfortene som ble tatt under invasjonen. Videre var det frem til våren 1941 utelukkende marinen som hadde ansvaret for kystforsvaret av Norge.

Etter at «Marineoberkommando (MOK) Norwegen» ble opprettet i april 1940 kom det etterhvert en kommandant for Seeverteidigung Oslofjord med base i Horten, en Admiral der norwegischen Westküste i Bergen (admiral Otto von Schrader), en Admiral der norwegischen Nordküste i Trondheim og en Admiral der norwegischen Polarküste med base i Tromsø. I tillegg var det en kort periode en kommandant for der norwegischen Südküste i Kristiansand

Kommandantene hadde underlagt flere områder, som igjen var underlagt hver sin Seekommandant. Hver Seekommandant hadde egne dedikerte sjø- og bakkestyrker, som eksempelvis havnesikringspatruljer, oppsynsbåter og kystfort.

Kriegsmarine bygget også flere såkalte fjernkampbatterier som var grovt skyts beregnet på skyting over store avstander. Eksempler på slike batterier er Batterie Vara, Batterie Dietl, Austrått fort, Vardås fort og Fjell festning.

De havgående overflateskipene som periodevis var i Norge, hørte ikke under MOK Norwegen, heller ikke ubåtene som hadde en egen ubåtkommando - Führer der Unterseeboote (F.d.U.) Norwegen. MOK hadde en egen avdeling for sivile fartøyer.
Erik H
User avatar
SES
Posts: 324
Joined: 29 Jul 2008 19:52
Location: 05 ON LT 8
Contact:

Hej,
Det er jo ganske interessant. I Danmark var hovedparten af batterierne underlagt og bemandet af Heer - med de deraf følgende kommando-, koordinerings- og kompetanceproblemer.
mvh
SES
Post Reply

Return to “Kriegsmarine i Norge”