Page 1 of 1

Fjellanlegg Fritzøe Villa Langestrand, Larvik

Posted: 16 Apr 2009 13:36
by Jon-Vegard
Kan dette egentlig kalles fjellanlegg? Og dersom det er postet feil, vennligst flytt det!
Her er det ett anlegg ifbm. denne villaen. Utenfor inngangen til anlegget er det en ringstand. Nødutgang kommer ut i hagen til villaen. Sivilforsvaret hadde dette som alarmplass en stund etter krigen. Huset/rommet som er bygd opp inne i fjellet er typisk for Sivilforsvaret. De trengte ett kontor/ko i anleggene.

Posted: 16 Apr 2009 22:02
by Espen K
Flotte bilder Jon-Vegard PDT_Armataz_01_11

Synes huset ser litt forlatt ut.

Re: Fjellanlegg Fritzøe Villa Langestrand, Larvik

Posted: 02 Mar 2012 1:04
by Voje85
Hvilket hus er det som er på bilde? interessant! :)

Re: Fjellanlegg Fritzøe Villa Langestrand, Larvik

Posted: 09 Mar 2012 16:10
by Rock'n Roll
Huset som forfaller på eiendommen ble ført opp etter Fritzøe Villa/Balders Hage.

Her er noen utdrag:

"Balders Hage ble bygd ca 1880 som bolig for grosserer J. W. Falch, som også var tobakksfabrikant, medeier i Fritzøe Møller, og ordfører i Larvik en periode før 1880. Arkitekt var Henrik Nissen, en av Kristianias mest brukte sosietetsarkitekter. Den nære kontakten med Treschow var nok årsaken til at Falch fikk kjøpt denne fantastiske tomta mellom Stavernsveien og Larviksfjorden.

Senere førte Falch opp en tømmerbygning litt sør for hovedbygningen, som fikk navnet Peisestuen. Den kom som «ferdighus» fra Strømmen Trevarefabrikk, og har nok fungert som en gildehall.

Treschow bygde på fløyen mot nord i 1913, og han utbedret Peisestuen til gjestehus. I nord bygde han stall og bolig for kusk/stallmester og gartner.

Under krigen ble Fritzøe Villa rekvirert av tyskerne og ble sete for sambandstjenesten. Et tilfluktsrom ble sprengt ut inne i fjellet i sør, det ble anlagt skytestillinger og laget ei «hule» for ammunisjon.

Peisestuen ble også innredet til funksjonærbolig. Her bodde i mange år sliperibestyrer Sperre med familie, deretter Treschows personalsjefer. Fra 1980-åra har huset stått ubebodd, og det er nå i sterkt forfall."

Kilde: Tor Bjørvik - Kulturminner i Larvik-distriktet