Kystfortenes tilstand i -45.

Generelle spørsmål om Tyske installasjonene i Norge som nødvendigvis ikke er tilknyttet en spesiell plass. Dette gjelder også alle installasjoner fra Heer, kriegsmarine og luftwaffe.

Moderators: Stutzpunkt, KOS

Post Reply
RasmusTerne

Sitter og ser gjennom rapporter til Kystartilleribrigade Nord om tilstanden til skytset på de overgitte kystfortene i -45.(fra Finnmark til Helgeland) Det som slår en er at på en stor del av Hærkystfortene får skytset betegnelsen "dårlig", i flere tilfeller "skrap". Hva kan dette skyldes? Fortene på denne strekningen hadde jo kun skutt i øvelsesøyemed. Hadde tyskerne slurvet med vedlikeholdet? (Ulikt dem).Eller var skytsets tilstand allerede i utgangspunktet dårlig? Dette var jo stort sett erobret feltartilleri fra Frankrike, Polen. Belgia etc, men man må vel gå ut fra at det var det beste som ble tatt ut til "gjenbruk" i Norge. Reservedeler skulle vel heller ikke by på noen problemer. Eller sier betegnelsen rett og slett at materiellet var foreldet?
Noen som har tilsvarende rapporter fra andre deler av landet, eller har synspunkter på dette?
Hilsen Sigfred R.
User avatar
dolmen
Posts: 1383
Joined: 25 Jan 2008 8:03

Kystfortene i Øst-Finnmark ble ihvertfall ikke bare brukt til øvelsesskyting men var derimot innvolvert i harde kamper.Grunnen til at de i 1945 ble betegnet som "skrap" var vel kanskje fordi tyskerne hadde blåst disse til himmels før de forlot Øst-Finnmark?
dolmen
RasmusTerne

Nå burde jeg vel presisert at rapportene ikke gjalt fortene i Finnmark, men fra Lyngen til Brønnøysund. Om fortene i Finnmark finnes en rapport her http://www.kystfort.com/forum/topic1970.html
Hilsen Sigfred R.
User avatar
dolmen
Posts: 1383
Joined: 25 Jan 2008 8:03

Den er grei.Jeg så bare at du skrev fra "Finnmark til Helgeland."
Jeg er helt enig og synes det er pussig at de ble funnet å være i dårlig forfatning.Jeg trodde disse fortene var høyt prioritert i Berlin.
dolmen
J E F
Posts: 723
Joined: 09 Nov 2007 23:12
Location: Bjugn

RasmusTerne wrote:Sitter og ser gjennom rapporter til Kystartilleribrigade Nord om tilstanden til skytset på de overgitte kystfortene i -45.(fra Finnmark til Helgeland) Det som slår en er at på en stor del av Hærkystfortene får skytset betegnelsen "dårlig", i flere tilfeller "skrap". Hva kan dette skyldes? Hilsen Sigfred R.
Forklaringen er vel enkel:
Tyskerne forlot fortene 8 mai 1945 som følge av kapitulasjonsbetingelsene. Materiellet var da stridsklart (tørrpusset) - ikke konservert. Deretter stod materiellet for vær og vind samt en stedvis noe "klåfingret" lokalbefolkning frem til disse inspeksjonsrapportene ble laget fra august 1945. Da hadde engelskmennene frigitt materiellet for norske myndigheter.
I tillegg var vedlikeholdet pr mai 1945 også delvis sviktende, ref rapporter fra Royal Artillery, som gjennomførte overtakelsen fra tyskerne. Fra helt OK i mai til mangler alt av hjul, akslinger og sveiver i august betyr jo at "noen" har forsynt seg. Dette varierte stort, enkelte anlegg var i god stand også høsten 1945. Til bedre vakthold - til bedre var tilstanden på materiellet.
I Nord-Norge var det attpåtil slik at Distriktskommandoen tok seg av HKB-ene mens Sjøforsvaret tok seg av Marinebatteriene. Det hjalp ikke noe særlig på situasjonen. Kanonene på Grøtavær og Bjarkøy (155 mm GPF - tysk K.418) var eksempelvis reservemateriell for DKN (på rot) langt frem på 1950-tallet.
JEF
User avatar
Natter
Posts: 6385
Joined: 25 Feb 2007 18:51
Location: Bergen

Kan vel passe å legge denne rapporten inn her...
Attachments
Rapport_Østfinnmark_1.JPG
Rapport_Østfinnmark_1.JPG (513.21 KiB) Viewed 165 times
Rapport_Østfinnmark_2.JPG
Rapport_Østfinnmark_2.JPG (476.41 KiB) Viewed 165 times
Informasjon som ikke deles, går tapt!
Post Reply

Return to “Generelt om Tyske kystfort/installasjoner i Norge”