Karjohansvern i Horten

For de med interesse for norske fort og festninger hovedsakelig før 1940. Mange av de gamle festninger er fremdeles i forsvarets tjeneste.

Moderators: Stutzpunkt, KOS

Post Reply
User avatar
Espen K
Posts: 838
Joined: 23 Apr 2008 9:25
Location: Horten
Contact:

Da kan vi starte med Karljohansvern i Horten.

Karljohansvern orlogstasjon ble etablert i Horten som Sjøforsvarets hovedbase etter kongelig resolusjon av 1818, og fungerte som dette frem til 1962 da flyttingen til Haakonsvern i Bergen ble realisert.

Som følge av at området har fungert som en garnisonsby og festning er en stor deler av området bevart i sin opprinnelige form. Området er i dag et av Norges ti nasjonale festningsverk som det er utarbeidet egne verneplaner for. På Karljohansvern er det en rekke badestrender, Hortensskogen og den idylliske Hortenskanalen som skiller Karljohansvern fra fastlandet. Karljohansvern har en sentral beliggenhet på østlandet, 8 mil fra Oslo, 500 m. fra Horten sentrum. Karljohansvern har en attraktiv strandlinje til Oslofjorden.

Til Karljohansverns forsvar mot fjorden ble det i tiden mellom 1870 og 1876 anlagt kanonbatterier i tre adskilte posisjoner fra sundet mot Vealøs til kanalutløpet. Batteriene, som alle er åpne i ryggen og dekket av jord i fronten, er dels oppført i tegl, dels i naturstein.

Image

Det nordligste, Batteriet på Møringa, har to forsenkede, gråstensmurte kanonstandplasser, bundet sammen med en «redutt», en ca. 30 meter lang overdekket gang av tegl som inneholder kruttmagasin, dekningsrom og geværgalleri. Etter 2. verdenskrig er det støpt to runde, forsenkede standplasser for luftvernskyts i glaciet.

Det midterste, Batteriet i Tivoli, er anlagt på det høyeste partiet på Hortenshalvøya ut mot Oslofjorden. Øvre del består av en ringformet, forsenket kanonplattform, ammunisjonsrom samt oppstillingsplass for mindre skyts og infanteri. I en lavere del er det to adskilte kanonstandplasser med åpen rygg. Terrenget bak er sterkt beskåret av privat hageområde.

Lengst syd ligger Batteriet på Hortentangen. Opprinnelig var det her som på Møringa to forsenkede kanonstandplasser med ammunisjonsrom i mellom. Den ene er bevart, det andre er overdekket og ombygd til magasin. I mellomrommet er det i tillegg bygget en kommandoplass i jernbetong for et modernisert batteri med to støpte, forsenkede skytsfundamenter i det gamle anleggs glaci.

Batteriene er nå ryddet og sikret av Forsvarsbygg som en atraksjon for hele familen.
Du kan se fremgangen og bilder fra dette arbidet på sidene til Festningsverk.no

I tilleg har vi Fortet Norske løve som ligger på Vealøs og er fremdeles millitær eiendom. Det ble oppført i perioden 1852 til 1859.
User avatar
Espen K
Posts: 838
Joined: 23 Apr 2008 9:25
Location: Horten
Contact:

Angående Møringa batteriet.

1870–1874 Oppført som dobbel kanonstandplass med geværgalleri imellom. Rundt den åpne «borgen» var planen å anbringe et stengsel av palisader. Kanonene som ble montert på Møringa i 1873 var produsert av Sir William Armstrong & Co og hadde et kaliber på 7 tommer og veide ca. 50 tonn. Den første kanonen ble montert på Møringa i 1873. Standplassene og kanonene her hadde såkalt forsvinningsaffutasje etter Moncrieffs system som gjorde at kanonene, etter at skudd var avfyrt, ble ført bakover og under brystvernet av rekylen.


Image
Låner bilde fra en annen tråd på forumet.
User avatar
Natter
Posts: 6385
Joined: 25 Feb 2007 18:51
Location: Bergen

Et par gamle kart - 15 filer (fra Riksarkivet - mappereferanse er også tatt med):
https://www.dropbox.com/sh/t638gctdurvoh3v/VqPEWyzAwT

NB: Har en masse opplasting på gang, så alle filene er neppe tilgjengelig på linken før om ca 6-7 timer fra dette innlegget postes!
Post Reply

Return to “Norske festninger før 1940”