Nor dep

Etter krigens slutt i 1945 ble det anlagt flere nye kystfort med moderne skyts som et svar på det våpenteknologiske kappløpet under den kalde krigen. Denne kategorien er også for andre militærbaser og våpensystemer brukt i den samme perioden.

Moderators: Stutzpunkt, KOS

lilje
Posts: 699
Joined: 02 Jan 2008 17:44
Location: Oslo

Jeg gravde fram litt mer om de tyske reservesykehusene. Det står faktisk at Vesttyskland finansierte utbygging av KNM Harald Haarfagre og oppussing av bygningene ved Gimlemoen og Frederiksten for at de skulle brukes som tyske reservesykehus i krig. Dette var omkring 1970, var det en større nybygging av forlegninger ved KNM Harald Haarfagre da? I så fall tok tyskerne regningen.

Opprinnelig var det planlagt annen lagring av sykehusmateriellet, en gammel hangar på Forus, og noen gamle brakker på Gimlemoen og ved feltartilleriets rekruttskole i Gamlebyen i Fredrikstad, men de ble funnet for dårlige. Det var også noen fjellhaller ved Marvika Orlogsstasjon i Kristiansand som var inne i bildet, men de var lovet bort til sivil bruk. Derfor endte man med Rennesøy og Vestre Bolærne som eneste lagringsmuligheter. Det står ikke noe om det ble flyttet til mer egnet lagring siden. Sykehusutstyret (i hvert fall det opprinnelige) var amerikansk produsert på midten av 1950-tallet og var lufttettet pakket i 300-sengs enheter og krevde overhodet intet vedlikehold (ingen medisiner til disse ble oppbevart, derimot ble det oppbevart medisiner for etterforsyning av tyske fartøyer, noe som selvfølgelig krevde rullering etc.).

Fra noe som står virker det som om det skulle være en del mobiliseringsdisponert norsk personell ved sykehusene, men det er bare nevnt i en bisetning. Sykehuset med 600 senger i Halden skulle være i kasernen til Forsvarets Gymnas, det som i dag er Fredriksten Festningshotell Kaserna (lenke).
lilje
Posts: 699
Joined: 02 Jan 2008 17:44
Location: Oslo

I Danmark hadde man forruten lagrene for Bundesmarine, NAFDEP, også lagre for den tyske hær og flyvåpen, NADEP.

For flyvåpenet hadde man flydrivstofflager ved Flyvestation Vandel og Flyvestation Karup. Disse var naturlig nok mye mindre enn lagrene av skipsdrivstoff, på 750 kubikkmeter hver.

Videre hadde man tre lagre for Bundesheer i Vest-Jylland:

Ammunisjons-, materiell-, sanitetsmateriell- og drivstofflager Klosterhede:
5.470 kvadratmeter ammunisjon
10.110 kvadratmeter materiell
3.700 kvadratmeter sanitetsmateriell
570 kubikkmeter drivstoff

Ammunisjons-, materiell- og drivstoffilager Dejbjerg:
5.470 kvadratmeter ammunisjon
10.110 kvadratmeter materiell
570 kubikkmeter drivstoff

Ammunisjons- og materiellager Varde:
2.050 kvadratmeter ammunisjon
4.680 kvadratmeter materiell
Last edited by lilje on 29 Mar 2014 12:32, edited 1 time in total.
lilje
Posts: 699
Joined: 02 Jan 2008 17:44
Location: Oslo

NORDEP var et spesifikt vesttysk-norsk samarbeid under NATO-paraply, og ble nedlagt fra og med 1. januar 1999 da det hadde utspilt sin rolle med slutten av den kalde krigen, Tysklands gjenforening etc. Lageranlegg for andre allierte (først og fremst Storbritannia og USA, spesielt US Marines) var ikke del av NORDEP-organisasjonen.

Det spesielle med NORDEP var at dette samarbeidet av norske innenrikspolitiske grunner ble så hemmeligholdt. Avtaler om britiske og amerikanske forsterkninger til Norge var det offentlighet om (INVICTUS, COB, NALMEB etc.), mens avtalene med Vesttyskland ble hemmeligholdt mest mulig. Det var fordi militært samarbeid med tyskere var et hett tema i Norge til langt ut på 70-tallet, ja kanskje til og med til 80-tallet, og var noe norske politiske og militære myndigheter ikke ville skulle bli kjent. I hvert fall i den tidligere NORDEP-epoken var de tyske offiserene man arbeidet med tidligere Wehrmacht-offiserer, noe enkelte fant litt tungt.

Nå var jo heller ikke NORDEP-lagrene ment som forsterkning av Norge, men som en bakre forsyningsstasjon for tyske krigsskip som var i kamp i farvannene omkring Danmark. Men det var jo selvfølgelig helt avgjørende også for forsvaret av Sør-Norge. Den viktigste forsvarslinjen for forsvar av Sør-Norge mot en sjøinvasjon fra Warszawapakten gikk i de danske sund og belter, og det var den danske og tyske marinen som sto for det forsvaret, ikke den norske. Så vidt jeg har forstått gikk også krigsplanene for den norske marine ut på (i en europeisk storkrig) å konsentrere seg om farvannene fra Bergen og nordover, og overlate Skagerrak til den tyske og danske marine.

Disse spesielle norske problemene med å godta samarbeid med Tyskland var ikke så sterke i Danmark, for der var det lettere å se at forsvaret av Danmark var helt avhengig av Bundeswehr. Den tyske og danske marine samarbeidet meget tett, og deres operative planer var fullstendig integrert, og de ville i krig stå under en felles operativ kommando, NAVBALTAP. Det samme gjaldt de vesttyske og danske hærstyrker i Schleswig-Holstein og Jylland, som ville kjempe sammen som et armekorps, bestående av i første rekke den danske Jydske Divisjon og den tyske 6. Panzergrenadierdivision, under ledelse av COMLANDJUT (med planlagt støtte av UKMF, UK Mobile Force, som ved en krise skulle transporteres raskest mulig til Jylland). Men i Norge var det store protester første gang en vesttysk hæravdeling deltok i øvelse i Norge, og de første gangene var det kun tyske sanitetsavdelinger som ble tillatt på øvelser i Norge. AMF(L), NATOs multinasjonale brigade som skulle kunne vise samhold og fellesskap i flankelandene i en krise, trente i Norge hvert annet år med Express-øvelsene. Feltartilleribataljonen dens var vesttysk, men det var svært lenge den ikke var med til Norge, av hensyn til den norske folkemeningen.
lilje
Posts: 699
Joined: 02 Jan 2008 17:44
Location: Oslo

Et annet vesttysk-norsk samarbeid som ikke var under NORDEP, men som hadde tlknytning til NORDEP (og er nevnt i boken om NORDEP) er at det var en avtale om at de tyske Breguet Atlantic maritime overvåkingsfly i Marinefliegergeschwader 3 "Graf Zeppelin" fra Marinefliegerhorst Nordholz nær Bremerhaven i krig kunne overføres til Sola og operere derfra hvis det ikke lenger var mulig å operer fra Nordholz, og det var lagret en del utstyr for det på Sola.
lilje
Posts: 699
Joined: 02 Jan 2008 17:44
Location: Oslo

Natter wrote:feks "Lyngsbæk Bakker" nevnt ovenfor, som jeg mener er godt synlig på luftfoto et stykke ovenfor "NATO-molen"
Jeg regner med at dette, eller NATO-POL-Depot HANDRUP som ser ut til å ha vært det offiselle navnet, altså drivstoffdepotet i tilknyting til "NATO-molen" ved Ebeltoft, befant seg i nedgravde tanker under bakken på dette bildet.
Attachments
NAFDEP-Lyngsbæk.JPG
NAFDEP-Lyngsbæk.JPG (124.83 KiB) Viewed 342 times
Ogis
Posts: 1
Joined: 10 Mar 2011 16:40

Shell ønsker å stenge tankanlegget i fjell som er lokalisert i Risavika.
http://s07.static-shell.com/content/dam ... rs2014.pdf
http://www.shell.no/products-services/e ... nlegg.html
Falcon
Posts: 9
Joined: 21 Feb 2011 17:41

Var nettopp i Danmark for å besøke familie, og funderte litt over hvor mange anlegg av en viss størrelse som faktisk fantes rimelig nær feriebyen Ebeltoft - og som de færreste vet om i det hele tatt. Det siste om drivstoff- og oljedepotene ved Lyngsbæk er at de nå er helt ute av drift, også som sivilt drevne beredskapsanlegg. Det pågår en diskusjon om etterbruk av de tidigere båndlagte områdene, uten at det synes som at man har konkludert med noe. Legger ved et bilde som viser hvor det nå nedlagte NEPS-anlegget ligger; litt lengre vest enn Handrup-depotet, men altså i umiddelbar nærhet. Registrerer forøvrig at det fremdeles er andre aktive og skjermingsverdige lokasjoner ikke langt unna som "scrambles" på bl.a. Google Maps.
Attachments
Forsvarsanlegg_DK_1_KR.png
Forsvarsanlegg_DK_1_KR.png (1.53 MiB) Viewed 146 times
overland53
Posts: 340
Joined: 11 Jan 2009 15:33
Location: Sandnes

Finner i denne tråden ikke noe om bunkringsanlegget i fjellet på Odderøya i Kristiansand. Det skal ha blitt ferdig i 1963 og hadde en kapasitet på 18.000 m3, hvorav 70% var for militært bruk, mens resterende 30% var sivilt (Bygget og driftet av Shell). Den militære tankkapasiteten skulle være forbeholdt dansk marine, men denne avtalen ble aldri signert av danskene. Derfor ble dette et "NATO anlegg". Det finnes også et anlegg med dypvannskai til i Kristiansand, her var det også lagring for marinen, vet ikke hvor gammelt det er. Ligger ikke så langt fra Kjevik på andre siden av fjorden.
lilje
Posts: 699
Joined: 02 Jan 2008 17:44
Location: Oslo

NORDEP var utelukkende lagre bekostet av Vest-Tyskland ment for Bundesmarine. Andre NATO-lagre var ikke del av NORDEP.
User avatar
Natter
Posts: 6385
Joined: 25 Feb 2007 18:51
Location: Bergen

overland53 wrote:Finner i denne tråden ikke noe om bunkringsanlegget i fjellet på Odderøya i Kristiansand
Odderøya POL-anlegg (ikke NORDEP).
overland53 wrote:Det finnes også et anlegg med dypvannskai til i Kristiansand, her var det også lagring for marinen, vet ikke hvor gammelt det er. Ligger ikke så langt fra Kjevik på andre siden av fjorden.
Kvevika. Har ingen relevans ift POL. Dette var et av Sjøforsvarets lagre for uavhengige minesystemer inntil 2002. Er stadig militært, men disponeres nå av Luftforsvaret.
Informasjon som ikke deles, går tapt!
Post Reply

Return to “Norske kystfort og andre militære anlegg bygd i perioden 1945 - 2007”