Stevns fyr og missilbatteriet

Helt i øst finner vi Sjælland som største øy med de mindre øyene lengre sør.
Post Reply
User avatar
kak
Posts: 366
Joined: 26 Jul 2013 13:50
Location: Sarpsborg
Contact:

Ved Stevns fyr, få kilometer fra Stevnsfort, lå det et HAWK-missilbatteri under den kalde krigen. Noen få kilometer enda lengre vekk lå det et NIKE-missilbatteri. Det har vært militær aktivitet ved fyret i en årrekke, her er litt informasjon fra wikipedia:
Stevns Klint og Stevns Fyr har haft strategisk betydning i forhold til forsvaret af Sydøstsjælland. Således var der befæstningsanlæg med skanser og kanoner i nærheden i det 18. århundrede, og skansen blev fortsat anvendt under Englandskrigene i begyndelsen af det 19. århundrede.

I 1901 anlagde man en raketredningsstation ved fyret, hvor man opretholdt en fast kystvagt. Dette blev fulgt op i 1928 med etableringen af en radiopejlingsstation på fyret. I slutningen af anden verdenskrig opsatte de tyske besættere en flyledelsesstation, hvorfra man også søgte at pejle allierede fly ud fra deres radiosignaler.

Under den kolde krig blev der behov for at holde sig orienteret om Warszawapagtens militære operationer i indsejlingen til Østersøen samt etablere et forsvar mod eventuel aggression, og her blev Stevns en vigtig lokalitet. Dette indebar blandt andet, at flyvevåbnet etablerede eskadrille 543 med et batteri med HAWK-raketter og tilhørende radaranlæg på stedet.

Efter den kolde krigs afslutning er behovet for militær tilstedeværelse på Stevns ikke længere til stede på samme måde, og eskadrille 543 blev nedlagt i 2002. Dette medførte, at adgangen til området omkring fyret, der med tilstedeværelsen af de militære anlæg var lukket for offentligheden, igen er åbnet i stort omfang og det er også muligt at besøge fyret. Søværnet har, ved fyrets fod, opretholdt en udkigspost.
Det er ikke noen HAWK- eller NIKE-missiler å se på disse stedene i dag, men det står utstilt på Stevnsfort! :)

http://blog.kak.net/2016/09/16/stevns-f ... batteriet/
Post Reply

Return to “Sjælland, Lolland, Falster, Møn og Bornholm”