Stevnsfort

Helt i øst finner vi Sjælland som største øy med de mindre øyene lengre sør.
Post Reply
User avatar
kak
Posts: 366
Joined: 26 Jul 2013 13:50
Location: Sarpsborg
Contact:

Jeg har i sommer hatt gleden av å besøke det danskbygde Stevnsfort fra den kalde krigen på Sjælland. Stevnsfort ble bygget mellom 1952 og 1956 og var operativt frem til 2000. Fortet har to stykk dobbeltløpede 15 cm SKC/28 fra slagskipet Gneisenau som hovedskyts. Mesteparten av Stevnsfort befinner seg 18 meter under bakken og det er "kilometerlange" ganger i Stevns Klint.

Litt informasjon om Stevnsfort fra wikipedia:
Stevnsfortet mellem Rødvig og Højerup er hugget ind i Stevns Klint. Dets opgave var at kontrollere den sydlige indsejling til Øresund. Sammen med Langelandsfortet skulle det hindre Warszawapagtens store flådekapacitet i Østersøen i at få adgang til verdenshavene – bl.a. ved at bevogte søminefelter mod minestrygning.

Fortet blev bygget under Den kolde krig i 1950-53, men blev nedlagt i 2000. 1. juli 2008 genåbnede stedet som Koldkrigsmuseum Stevnsfort under Østsjællands Museum. Koldkrigsmuseet blev dog først officielt indviet af Kronprins Frederik den 23. september 2008.

Stevnsfortet er som det eneste i Danmark bygget i klippegrund og befinder sig op til 18 m dybt nede i undergrunden, der på Stevns består af kalk.

Funktion

Hovedarmeringen bestod af 2 pansertårne med hver 2 stk. 150 mm kanoner, der havde været sidebatterier på det tyske slagskib Gneisenau fra 2. verdenskrig. De var oprindeligt opstillet på Fanø (Batteri Grådyb) af den tyske besættelsesmagt, for sammen med Tirpitz-stillingen ved Blåvand at beskytte indsejlingen til Esbjerg.

Kanonerne kunne række 23 km og dermed dække både hele Øresund og de to mulige landgangsstrande ved Faxe Bugt og Køge Bugt. Der var desuden opstillet et HAWK-batteri på området der, sammen med NIKE-batterier flere steder på Sjælland, i tilfælde af luftangreb skulle forsvare København. Disse luftværnsmissiler var således ikke opstillet for at beskytte Stevnsfortet og havde som sådan ikke noget med fortets virke at gøre. HAWK-batteriet (Eskadrille 541) blev i øvrigt først opstillet i 1984 og blev primært benyttet til uddannelse af personel til Luftværnsgruppen i Flyvevåbnet.

Den teknologiske udvikling gjorde efterhånden at kanonerne fik mindre betydning og disse blev i første omgang lagt i "mølpose" for senere at blive "støvet af" og benyttet til uddannelse af personel til Søværnet. Stevnsfortet havde dog fortsat en betydelig rolle som kommando- og radarstation og var desuden hovedkvarter for "Sundets Marinedistrikt".

Efter Berlinmurens fald i 1989 og efterfølgende Den kolde krigs afslutning, forsvandt den store fjende mod øst og Stevnsfortet mistede sin strategiske betydning. Kommandoen blev derfor nedlagt efteråret 2000.

Der står stadig en radarmast på området, men selve farvandsovervågningen foregår i dag fra Maritimt overvågningscenter Syd (MOCS) på Bornholm.

Det er blevet påstået, at efterretninger om sovjetisk sejlads med atommissiler til Cuba kom fra Stevnsfortet. Det er ikke rigtigt, da skibene ikke kom gennem Øresund, men Storebælt. Det var Hammerodde Fyr, Fyrskib Gedser Rev og Langelandsfortet der kom med oplysningen.
Bli med ned i den utrolig fargerike fjellanlegget 18 meter under bakken i Stevns Klint:

http://blog.kak.net/2016/09/10/stevnsfort-i-danmark/

Edit: Endret kanonens rekkevidde fra 33 til 23 kilometer.
Last edited by kak on 11 Sep 2016 9:16, edited 1 time in total.
J E F
Posts: 723
Joined: 09 Nov 2007 23:12
Location: Bjugn

Det er nok en trykkfeil i kanondataene du siterer. Skuddvidde 33000 meter er nok ca 50% over korrekt tall. Tvillingtårnene på Gneisenau hadde en maksimum elevasjonsmulighet på 35 grader, samme som kanoner i enkeltlavett. Det gir en skuddvidde under normale ballistiske forhold på 220 hm, dvs 22000 meter. Under krigen ble 8 slike kanoner plassert i frontpivotlavetter på franskekysten, og kunne da eleveres til 45 grader med en skuddvidde på 235 hm, dvs 23500 meter. Lengre skuddvidde enn det får man ikke uten bruk av rakettassisterte granater, som er en oppfinnelse av vår tid.

Det hører forøvrig med til historien at en hollandsk bunkergruppe har besluttet at dette ikke er kanonene fra Gneisenau, siden de ble satt i grunnere bunkere på Fanø enn opprinnelig lengden på underdelene av kanonene ombord på Gneisenau. De har tydeligvis ikke fått med seg at serienumrene er dokumentert å være fra Gneisenau, samt det faktum at kanonene i sin tid ble sendt til Essen for avkorting av lengden på ammunisjonsheisen før de havnet på den danske vestkysten. Det er alltid best å forholde seg til dokumenterte fakta.

Når det er sagt så er et besøk i fjellanlegget interessant av militærhistoriske og geologiske årsaker. Hovedtunellen går gjennom svært interessante geologiske strukturer.

Ildledningssystem A som er utstilt på Oscarsborg er forøvrig hentet fra Stevnsfort (reserveildledning som utenfor nåværende fortsområde).
JEF
User avatar
kak
Posts: 366
Joined: 26 Jul 2013 13:50
Location: Sarpsborg
Contact:

På mine egne sider har jeg redigert rekkevidden til 23 kilometer (og nevnt at jeg har gjort det) som er i tråd med den informasjonen som er tilgjengelig på Stevnsfort. Men jeg glemte å korrigere det når jeg la det ut her.
Post Reply

Return to “Sjælland, Lolland, Falster, Møn og Bornholm”