View unanswered posts | View active topics It is currently 19 Jun 2021 2:50Reply to topic  [ 2 posts ] 
 Tyske Renault FT-17 i Norge 
Author Message

Joined: 11 Nov 2010 3:46
Posts: 4
I 1941 ble et større antall ex-franske Renault FT-17 overført til Norge og tatt i bruk rundt i landet. På flere bilder er det synlig et fem-siffret registreringsnummer i hvitt på hver side av bakre del av skroget, eksempler på dette kan sees på det vedlagte bildet (bilder funnet ved nettsøk), antar derfor at dette var noe samtlige av disse vognene hadde når de ankom Norge og før de ble fordelt rundt. Spørsmålet er da om noen vet nummerseriene som ble brukt da dette er utydelig på de vedlagte bildene eller om det finnes en liste over vognnumrene og hvor i landet de havnet?


You do not have the required permissions to view the files attached to this post.


22 Feb 2021 22:49
Profile

Joined: 11 Jan 2009 15:33
Posts: 321
Location: Sola
En av de som vet mest om FT-17 i Norge er nok Geir Iversen, og han vet ikke hvor mange FT-17 som tyskerne hadde med til Norge dessverre. Disse vognene var ikke spesielt egnet til strid som panservogn betraktet, konstruksjonen er jo fra 1.vk. Derfor var hensikten med å få dem til Norge som bruk i forsvar av flyplasser og kystfort, da i en stasjonær rolle. Det er litt usikkert om det kom flere FT-17 tårn til Norge enn det kom komplette vogner, mye tyder på det, man kan på flere oppsetningsplaner lese seg til at det var Renault'er i stasjonær rolle. Kanskje kun tårnet montert på en bunker, men noen steder hele kjøretøy begravd med tårnet over bakken og inngang i bakkant. Så det er sikkert mulig å få seg en viss ide om antall vogner i Norge. Noen steder står det at det kun var et fåtall (3-4 stk), men jeg tror nok det var flere enn dette.

En kuriøs sak som jeg ikke vet om er helt sann, men på det støttepunkt skal man ha fått tildelt en hel Renault FT-17. Tårnet ble løftet av og montert på en bunker. Resten av panservognen ble imidlertid brukt som "traktor" på støttepunktet under bygging, til å trekke opp materiell og utstyr. Etter krigen skal det ha vært såpass mye igjen av kjøretøyet at det fortsatt kunne brukes til skogsdrift.


01 Mar 2021 16:44
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 2 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software for PTF