Peilstand for HKB?

Generelle spørsmål om Tyske installasjonene i Norge som nødvendigvis ikke er tilknyttet en spesiell plass. Dette gjelder også alle installasjoner fra Heer, kriegsmarine og luftwaffe.

Moderators: Stutzpunkt, KOS

Post Reply
User avatar
Stutzpunkt
Moderator
Posts: 2195
Joined: 02 Mar 2006 20:20

Peilstand for HKB?

Post by Stutzpunkt »

Flere av de tyngre marinekystbatteriene hadde egne peilestasjoner som lå i en viss avstand fra fortet. Var dette også tilfellet for et "standard" hærkystbatteri med fire 10,5 cm kanoner? Noen som kjenner til eksempler her?
Mvh
Tormod
J E F
Posts: 718
Joined: 09 Nov 2007 23:12
Location: Bjugn

Re: Peilstand for HKB?

Post by J E F »

Stutzpunkt wrote:Flere av de tyngre marinekystbatteriene hadde egne peilestasjoner som lå i en viss avstand fra fortet. Var dette også tilfellet for et "standard" hærkystbatteri med fire 10,5 cm kanoner? Noen som kjenner til eksempler her?
Tyskerne opererte med tre hovedtyper batterier.
Laveste kategori: 10,5 cm og under med maks skuddvidde 12000 meter, - ingen spesielle ildledningsopplegg (herunder 15,5 cm haubitser)
Midterste kategori: 10,5 cm - 17 cm med maks skuddvidde over 12000 meter - avhengig av oppdrag: Langbasisutstyr med peilestasjon
Øverste kategori: Over 17 cm med lang rekkevidde: langbasisutstyr med peilestasjoner.
Mindre batterier med vanskelige observasjonsforhold kunne ha en eller flere VB (vorgeschobener Beobachtungspost)
På flertallet av HKBene hadde man stort sett en til to saksekikkerter, en avstandsmåler, en skytetabell og et skuddfeltkart og skjøt med bruk av kanonkikkert og indikert avstand.
JEF
User avatar
Stutzpunkt
Moderator
Posts: 2195
Joined: 02 Mar 2006 20:20

Re: Peilstand for HKB?

Post by Stutzpunkt »

Strålende, takker for informasjonen. Antar at slike VB'r mest sannsynligvis bare var en enkel brakke med maks tre-fire mann som ble rotert.
Mvh
Tormod
Post Reply

Return to “Generelt om Tyske kystfort/installasjoner i Norge”