HKB 34./976 (19/576) Kvitnes

Større konsentrasjoner av kystfort rundt Ålesund, Molde og Kristiansund.

Moderators: Stutzpunkt, KOS

User avatar
orsta
Posts: 29
Joined: 06 Mar 2009 23:00
Location: Ålesund

HKB 34./976 (19/576) Kvitnes

Post by orsta »

EDIT: Splittet ut en del innlegg fra emnet Kvitneset fort/HKB Nordlandet da det var en del sammenblanding av 2 forskjellige fort

Interessant bilde Tore E. Regelbau er vel og bra men fjellanlegg er kulere, og her er en stim! Fikk assosiasjoner til "Ringenes Herre", bortsett fra at tyskerene selvsagt ikke hadde sirkelrunde innganger.

Brakkene på Kvitnes ble tatt ned og bygd oppigjen som hus på Brandal noen km lenger inne.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Jokeren
Posts: 287
Joined: 19 Oct 2008 18:16
Location: Ålesund

Post by Jokeren »

Batteriet på Kvitneset var vel først et 10,5cm batteri, men ble skiftet ut til 88mm, om jeg ikke tar feil. Er det spor etter alle 10,5 stillingene?

Foresten, noen som har vert på Tøsse, der var det i en periode ett batteri, 3stk. 21cm Mörser. Skal være spor etter 2 av kanonstillingene, og en del av bunkerne er visst intakt, samt noen mg skytestillinger.
User avatar
KGJ
Posts: 943
Joined: 10 May 2006 22:43
Location: Florø
Contact:

Post by KGJ »

Vet ikke hvordan det var på kvitneset, men det jeg har sett ble 8,8 kanonene stående i samme stillingen som 10,5 hadde stått. Har du bilde av ett av 8,8 stillingene?
Flora krigshistorielag
User avatar
orsta
Posts: 29
Joined: 06 Mar 2009 23:00
Location: Ålesund

Post by orsta »

KGJ wrote:Vet ikke hvordan det var på kvitneset, men det jeg har sett ble 8,8 kanonene stående i samme stillingen som 10,5 hadde stått. Har du bilde av ett av 8,8 stillingene?
Utrulig nok mangler det bilde av stillingene i kameraet mitt, og spesielt savner jeg kommandobunkeren. Det skyldes kanskje at stillingene ubevisst vekker ubehagelige minner fra kanoneksersisen i konstant vind og minusgrader, på L70 i luftvernartilleriet :D

Men Kvitnes er uansett så spektakulært og dessuten tilgjengelig og tilrettelagt for familiepicnic at et besøk står på programmet til sommeren. Skal dokumentere stillinger og kommandobunker dersom ingen kommer meg i forkjøpet.
User avatar
orsta
Posts: 29
Joined: 06 Mar 2009 23:00
Location: Ålesund

Post by orsta »

Erik E wrote:Hallo

Får ikke det originalbildet til å stemme helt med Kvitnes....
Ser ut som åpne havet i bakgrunnen, men Kvitnes er vel mer eller mindre omgitt av høye fjell?

Mvh
Erik E
Greide ikke å kjenne meg igjen heller, på bergformasjonene. Tenkte bildet ble tatt før tunnellbygginga kom igang og massen dumpa i bukta. Men ved ettertanke så er bukta for stor....orsta
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Anders87
Posts: 9
Joined: 29 Jun 2008 15:15
Location: Sunnmøre

Post by Anders87 »

Hei

Har vert på Kvitneset en gang, og får heller ikkje det første bilde i tråden til å stemme med Kvitneset. Men dei to bilda i posten over stemmer bedre, der du kan sjå både sula, hessa og godøya.
Legger med et bilde av Kvitneset.

Anders
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
orsta
Posts: 29
Joined: 06 Mar 2009 23:00
Location: Ålesund

Post by orsta »

Sitat: "...Er det fjellene på Tustna (Tustnastabben) vi ser i bakgrunnen her? Da er disse 2 bildene fra Kristiansund.

http://nn.wikipedia.org/wiki/Fil:Tustna_mountains_1.JPG[/quote] "

Nei, de to org bildene jeg postet skulle forestille HKB34/976 Kvitneset (Hareid). Det andre av de to matcher bildet i mitt første innlegg (b1.jpg) perfekt, med Godøya bak, det første viser opplagt Sukkertoppen og Stavneset, samt ytterst på Sula i bakgrunnen.

Men jeg må også trekke tilbake påstanden om at det var en bukt, på flyfotoet ser vi et lite vann rett foran tunnellåpningene, og det er nok det som var større før tunnelmassen ble dumpa der, og som viser igjen på det ene bildet. Takk til de som oppklarte dette PDT_Armataz_01_03

orsta
User avatar
naiom
Posts: 6
Joined: 18 Mar 2009 15:51
Location: Gjerdrum/Jessheim/Oslo

Post by naiom »

Jeg var på Kvitnes her for ikke så lenge siden. Fikk desverre ikke gått så veldig langt oppover fjellsiden, siden det var litt dårlig vær. Fikk tatt en god del bilder.

[/img]

I følge en jeg kjenner der oppe har mye blitt rivd og ødelagt av tyske turister. Har ikke anelse om dette er riktig. Det har blitt murt igjen en del ganger og noen ganger er bare sperret av med et lite gjerde hvor låsen har blitt klippt over forlengst.
Det var en tunell jeg ikke fikk gått inn i pga mangel av utstyr, så må nok en tur tilbake om ikke så lenge:)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
sundgot
Posts: 404
Joined: 05 Jan 2011 13:06

Re: Kvitnes fort

Post by sundgot »

PDF, fra Hareid kommune om Kvitneset (direkte nedlasting, 10,6 MB)
http://www.google.no/url?sa=t&source=we ... -Huly-pp5A

Faktisk endel god info og historier fra krigen på Brandal og Kvitneset.
Anbefales.

Noen andre lenker:
http://www.hareid.kommune.no/Modules/ar ... ry.ID=1026
http://www.hjorundfjord.no/saboskule/ar ... randal.htm
http://bufast.blogspot.com/2010/04/sund ... gavag.html

Noen som har bilder fra bunkeren ved Dragsundet mellom Ulstein og Herøy kommune...?

Her er noe info:
http://www.hjorundfjord.no/saboskule/ar ... orvald.htm
Jokeren
Posts: 287
Joined: 19 Oct 2008 18:16
Location: Ålesund

HKB 34/976 (19/576) Kvitnes

Post by Jokeren »

Litt grunnleggende info. om kystfortet på Kvitneset i Hareid kommune.:

Ute på kvitneset var der et lite gårdsbruk som tilhørte Alf og Larine Kvitnes. De hadde 2-3 kuer og hester, i tillegg til sauer og geiter, som gikk ute hele året, de var eid av skipsreder Peter Brandal, og Alf og Larine passet de, i tillegg til sine egne dyr. Når tyskerne i 1940 kom til Hareid og Brandal, ble gården rekvirert og Alf og Larine måtte flytte til bekjente (gårdshusene og løen ble revet i 1942). Tyskerne ble inkvartert i private hjem og på skolen på Brandal.

Den 20. Mai 1941 kom det 64 mann i fullt utstyr for å drive vakthold og sperre av området ute på Kvitneset. Den 23. Mai kom det fire stk. 10,5cm K331(f) Schneider Feltkanoner, som skulle være hovedskytset på batteriet. I tillegg kom det 460 kasser ammunisjon, 4000 granater, samt 22 artillerister, til Kvitneset.
Kanonene på fortet skulle stå ute på selve Kvitneset og på Klombra (like ved), for å strategisk dekke Breisundet og Sulafjorden.
I Juni 1941 var batteriet klart til innsats m. kanoner i midlertidige stillinger, og 18. Juli kommer det 20 infanterister fra Roald, på Vigra, til batteriet.
I August 1941 kom det to entrepenørfirma for å drive bygging for tyskerne, på Kvitneset. Arbeidere ble fraktet m. båt fra Ålesund over til Hareid/Kvitneset. Lokale arbeidere ble også tatt ibruk, og ofte var det opptil 70 arbeidere i gang m. arbeid v. batteriet. På det meste var arbeidsstyrken opp i 140 mann. En av de første store brakkene som ble bygget var spisebrakken. Denne ble etter krigen flyttet og brukt som klubbhus v. Hareid Stadion, denne brente ned i 2009.

Den 16. Mai 1942 prøveskyter man kanonene på Kvitneset for første gang. Nå var alle kanonene kommet i permanente stillinger i betong, og samme høst var hovedtyngden av arbeidet v. batteriet ferdig, og nå var det stort sett kun noen lokale arbeidere som var i sving m. arbeids på batteriet.
Den 27. Juni 1942 kom de første russerfangene til Kvitneset. De ble inkvartert i en mindre fangeleir v. innkjørselen til batteriet, som bestod av fire åttekantede hytter av kryssfiner. Russerfangeleieren var innegjerdet m. piggtrådgjerder, og en skytestilling/vaktpost rettet mot leiren ble anlagt. Til vanlig var antallet russerfanger rundt 60, men på et tidspunkt var de opp i 120, før 60 av de ble flyttet til en annen leir. Russerfangene fikk ofte mat av den lokale befolkningen på Brandal. Tyskerne tillot dette. En av russerfangene fungerte som smed v. batteriet. Kun en av russerfangene døde, han ble begravd på Hareid. Et minefelt m. S-42 miner ble anlagt, fra fjellet og ned til sjøen v. russerfangeleieren. Flammekastere skal også ha blitt plassert her.

Den første betegnelsen på batteriet var 19/576, men fra Januar 1943 var betegnelsen 34/976. Den 13. August 1943 fikk batteriet en 4,7cm Skoda Antitank-kanon. En bunker for denne ble bygd v. veien inn til batteriet på Kvitneset. Formålet var at den skulle dekke veien og adkomsten inn til batteriet, fra Brandal og Hareid.
Fra selve Kvitneset og ut til et nes som kalles "Buhammaren" vest for batteriet, ble det anlagt en sti, delvis m. rekkverk. Utpå "Buhammaren" ble en vakthytte som opprinnelig stod inne på selve batterieområdet, flyttet. Det ble også oppsatt en 150cm lyskaster der, det ble også tatt på land en gammel lastebil som fungerte som agregat for lyskasteren. En tysk soldat stasjonert ute på "Buhammaren", rablet det for, og han hengte seg i vaktbrakken. Det sies at han går igjen på Kvitneset den dag i dag... :shock: :)
På Karlhaugen før Kvitneset ble det laget såkalte "narrestillinger". Falske kanonstillinger av stein/jord og m. tømmerstokk som kanonløp. Mellom stillingene ble det strødd grus for å lage "veier"/"stier", dette for å lure de allierte. I 1943 ble også ammolagerne, tunnellene og bunkerne i selve Kvitnesberget utskutt, ettersom batteriet trengte mer lagerplass. I 1943 ble batteriet utrustet m. fire stk. 8,8cm luftvernkanoner. Opprinlige russiske, men ombygd av tyskerne. 10,5cm kanonene ble flyttet ut av sine stillinger og plassert i feltmessige stillinger, og 8,8cm stillingene plassert ute på selve Kvitnesetberga og på Klombra på Kvitneset. Senere ble 10,5cm kanonene flyttet til et annet batteri, og 8,8cm kanonene fungerte som hovedskyts.

Styrken v. batteriet var på 96 menige og 4 offiserer. Etter krigen ble gjenværende ammunisjon fraktet ut i Breisundet og sunket der. Brakkene og utstyret ble solgt på auksjon.

----------------------------------------------------------------------------

Bevæpning 1941:

4. stk. 10,5cm K 331(f) Schneider Feltkanoner.
3. stk. 2cm Luftvernkanoner, Tyske.
1. stk. 7,5cm Feltkanon.
3. stk. Maskingevær.
1. stk. Mitraljøse, Norsk.
1. stk. 60cm Lyskaster.

Bevæpning 1943:

4. stk. 10,5cm K 331(f) Schneider Feltkanoner.
4. stk. 8,8cm Luftvernkanoner, Russiske.
2. stk. 3cm Luftvernkanoner, Tyske.
1. stk. 4,7cm Skoda, Panservernkanon (i bunker).
1. stk. 7,5cm Feltkanon.
3. stk. Maskingevær.
3. stk. Mitraljøser, Norske.
1. stk. Maskingevær, Norske.
1. stk. 60cm Lyskaster.
1. stk. 150cm Lyskaster.

Bevæpning 1945 (Mars):

4. stk. 8,8cm Luftvernkanoner, Russiske.
2. stk. 2cm Luftvernkanoner, Tyske.
1. stk. 4,5cm Panservernkanon, Russisk.
1. stk. 4,7cm Skoda, Panservernkanon (i bunker).
1. stk. 8,1cm Bombekaster, Norsk.
1. stk. 5cm Bombekaster.
1. stk. Mitraljøse, Tjekkisk (i vaktpostbunker. v antitank-kanon).
4. stk. Mitraljøser, Norske.
3. stk. Maskingevær.
20. stk. Flammekastere (AbFmW-41).
1. stk. 60cm Lyskaster.
1. stk. 150cm Lyskaster.

----------------------------------------------------------------------------

Kamp:

03. Juli 1943:

Batteriet beskyter sju passerende fly, uten noe resultat.

08. Mai 1944:

Batteriet beskyter fly som angriper vaktbåten "Burgunder".

17. November 1944:

Batteriet beskyter passerende flystyrke m. 8,8cm luftvernsskyts. Ikke noe synlig resultat.

21. November 1944:

Batteriet beskyter passerende flystyrke m. tung og lett luftskyts.

27. November 1944:

Batteriet beskyter flystyrke som angriper en konvoi i Breisundet. Ingen treff observert.

07. Desember 1944:

Batteriet beskyter en passerende Mosquito m. 44 granater 2cm luftvern, 140 skudd fra mitraljøse. Ingen treff observert.
Kl. 14:50 samme dag beskyter batteriet et passerende fly m. 7 granater 2cm luftvern, uten noe resultat.

----------------------------------------------------------------------------

Legger her v. noen bilder fra batteriet, samt et kart som vider oversikten over stillinger, bunkere, brakker osv.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Jokeren on 01 Mar 2011 21:43, edited 6 times in total.
Jokeren
Posts: 287
Joined: 19 Oct 2008 18:16
Location: Ålesund

Re: HKB 34/975 (19/576) Kvitnes

Post by Jokeren »

Her kommer flere bilder. :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Jokeren on 28 Feb 2011 17:32, edited 1 time in total.
User avatar
Jon-Vegard
Posts: 1314
Joined: 17 Apr 2008 11:46

Re: HKB 34/975 (19/576) Kvitnes

Post by Jon-Vegard »

Veldig bra Jokeren. Fine bilder og dokumentasjon. :bra:
Mvh.
Jon-Vegard
User avatar
TommyG
Site Admin
Posts: 2673
Joined: 26 Dec 2007 22:12
Location: Ullensaker

Re: HKB 34/975 (19/576) Kvitnes

Post by TommyG »

Interessant med litt historie og detaljer. Var her ute en flott høstdag i september i fjor.

Flott utsikt ut over havet, fra batteriet:
_DSC3953_DSC3957.jpg
_DSC3975_DSC3978.jpg
Oppsamlingsrom for brukte hylser til Skoda-kanonen?
_DSC4040.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
--
Tommy
User avatar
Erik H
Site Admin
Posts: 3466
Joined: 31 Jan 2005 23:01
Location: Trondheim
Contact:

Re: HKB 34/975 (19/576) Kvitnes

Post by Erik H »

Takk for bildene. ser spennende ut og kjenner det rykker litt i bunkerfoten... en slik plass blir vel ganske tidlig snøfri?
Grunnlegger Kystfort.com siden 2005
http://www.krigsbunkeren.no
Jokeren
Posts: 287
Joined: 19 Oct 2008 18:16
Location: Ålesund

Re: HKB 34/975 (19/576) Kvitnes

Post by Jokeren »

Erik H wrote:Takk for bildene. ser spennende ut og kjenner det rykker litt i bunkerfoten... en slik plass blir vel ganske tidlig snøfri?
Ble snøfritt forrige torsdag ca.
I tillegg så var været ok, og temperaturen var rundt 7+ grader, så da var det bare å slå til m. årets første bunkertur, i helgen som var. :-)
Post Reply

Return to “MØRE OG ROMSDAL”