Installasjoner i Tønsbergsområdet.

Området som kystfylkene Telemark, Vestfold og Østfold. Oslofjorden var viktig for tyskerne som en viktig konvoirute til kontinentet (bl.a Frederikshavn, Danmark) derfor ble det opprettet mange kystfort langs Oslofjorden for å beskytte ruten.

Moderators: Stutzpunkt, KOS

Post Reply
User avatar
Espen K
Posts: 838
Joined: 23 Apr 2008 9:25
Location: Horten
Contact:

Har funnet denne teksten på nettet:

I krigsårene hendte det lenge ikke meget i vår bygd. Fra oljeraffineriet på Valløy ble en stor del av oljelageret fraktet bort straks etter at Vestfold var okkupert. Tyskerne var redd besøk av engelske flygere. De kom også på visitt en gang ut på sommeren 1940, men skaden den gang ble ikke særlig stor. Etter som årene gikk lot tyskerne bygge forskjellige mindre forskansninger med maskingeværreder og piggtrådsperringer langs de større trafikkårer og på enkelte steder ved sjøen. Ved Kjelle ble det bygd en tanksperring av store steinblokker, som ble fraktet dit fra Tjølling. Oppe ved jernbanelinjen ble det lagt store steinblokker, som lå ferdige til å veltes ned på linjen. Slik kunne også kjøreveien nedenfor stenges på et øyeblikk. Av støpte bunkers var det to i hagen på Store Auli, en på et fjell like nordøst for bygningene til brukseier Ingv. Bjerknes, Lensberg, en nord for Sem kirkegård og en i svingen ved veien ut til Valløy. Nord for Sem kirkegård ble det bygd en større forskansning. Her var også veien undergravd. I løvskogen nord for Kjelle hadde tyskerne tidlig latt bygge en brakke for oppbevaring av ammunisjon. Her ble det satt ut tysk vakt. I skogen på Mellom Eik (bruksnr. 5) hadde tyskerne skyteplass. 30. september 1944 ble et par knottanlegg på Sem og Hesby ødelagt, visstnok av en uavhengig sabotasjegruppe. I krigsårene ble knott og trekull brukt som drivstoff for biler. Et vakthus ved Jarlsberg Landbane ble, med Distriktsledelsens godkjennelse, ødelagt 13. april 1945.

Noen som vet om disse støpte bunkerene eksistere i dag ?
superfuzz
Posts: 261
Joined: 15 Jan 2008 10:50
Location: Nøtterøy

Vet ikke om noen av de som er nevnt i teksten der men det er en del bunkere som ikke er nevnt der.

2 store fine MG-bunkere på sydspissen av Jarlsø og en lik en på Husøy-siden. Disse dekket innseilingen til Tønsberg fra øst. Den på Husøy har fått tildekket døra men synes, der er det og ganske mye løpegraver. De på Jarlsø er åpne og er i kjempefin stand ettersom de har ligget på industri-område / militært område. Prøvde å komme meg ut dit på mandag men de bygger leiligheter der og har stengt hele øya. Håper de ikke "sikrer" bunkerene...

Tønsberg kommune er forresten akkurat ferdige med et prosjekt hvor de har registrert nyere kulturminner, regner med at det er mye fra krigen der. Dette blir lagt ut på kart-tjenesten slik Nøtterøy kommune har gjort.
User avatar
Espen K
Posts: 838
Joined: 23 Apr 2008 9:25
Location: Horten
Contact:

Ser ut til at disse som er nevnt i hagen på Auli enten er revet eller fylt over for de synes ikke på norge i bilder, kun jorde i det området.

Kan se ut som om noen av krigsminnene er oppdaterte på kartet nå, fant flere jeg ikke viste om.
User avatar
Stutzpunkt
Moderator
Posts: 2218
Joined: 02 Mar 2006 20:20

Rett ved Vestfolds fylkesmuseums bygninger nedenfor Slottsfjellet kan man så vidt skimte den gjenmurte inngangen til en bunker i Slottsfjellet. Det var også egen flyvakt på toppen av tårnet i begynnelsen av krigen.
Mvh
Tormod
User avatar
Erik E
Site Admin
Posts: 3515
Joined: 06 Feb 2006 20:30
Location: Rennesøy
Contact:

Pr. november 1944 var også Flakbatterie 3./781 (2 cm Flak) forlagt på Valløy.

Erik
Even H
Posts: 433
Joined: 27 Feb 2006 21:31

.
Last edited by Even H on 12 Jan 2019 10:40, edited 1 time in total.
superfuzz
Posts: 261
Joined: 15 Jan 2008 10:50
Location: Nøtterøy

Er ikke de ammobunkerene etterkrigs? De synes nå svært godt fra den nye avkjøringen. Til høyre for den nye rundkjøringen når du kjører inn mot byen. Godt inngjerdet dog...
Even H
Posts: 433
Joined: 27 Feb 2006 21:31

.
Last edited by Even H on 12 Jan 2019 10:40, edited 1 time in total.
superfuzz
Posts: 261
Joined: 15 Jan 2008 10:50
Location: Nøtterøy

Oppe på Slottsfjellet er det også løpegraver fra krigen. De følger de gamle murene men er ikke gravd av birkebeinere ;-)

I forbindelse med tunnelen under selve fjellet er det også et fjellanlegg med inngang fra nordvest (Nordbyen). Lokalhistorien sier at noen unger på oppdagelsesferd snublet over likrester i full tysk uniform der inne seint på 40-tallet. Dårlig dokumentert selvølgelig ;-)
superfuzz
Posts: 261
Joined: 15 Jan 2008 10:50
Location: Nøtterøy

Jeg tror bunkerene på Jarlsberg er etterkrigs på grunn av utformingen. Det er "tunneler" som ligger på bakkeplan og er dekket av jord. De ble lagt ut for salg for noen år siden av Skifte og jeg studerte prospektet. Har det selvsagt ingen steder...
User avatar
Espen K
Posts: 838
Joined: 23 Apr 2008 9:25
Location: Horten
Contact:

superfuzz wrote: I forbindelse med tunnelen under selve fjellet er det også et fjellanlegg med inngang fra nordvest (Nordbyen). Lokalhistorien sier at noen unger på oppdagelsesferd snublet over likrester i full tysk uniform der inne seint på 40-tallet. Dårlig dokumentert selvølgelig ;-)
Har sett de dørene der ørten ganger og lurt på hva de kan skjule.
Hvem skal en høre med for å få tillgang ?
Even H
Posts: 433
Joined: 27 Feb 2006 21:31

.
Last edited by Even H on 12 Jan 2019 10:41, edited 1 time in total.
superfuzz
Posts: 261
Joined: 15 Jan 2008 10:50
Location: Nøtterøy

Neppe forbindelse mellom Nordbyen og Seterkafeen. Tunnelen og anlegget ligger på samme nivå, så en evt. gang den veien ville munne ut i tunnelen. Dessuten er det rimelig langt å drive et fjellanlegg, tror det ville vært tydelige steinfyllinger i umiddelbar nærhet. Heller ingen russerleirer i nærheten, de var opptatt med Vardås og Bolærne.
lilje
Posts: 699
Joined: 02 Jan 2008 17:44
Location: Oslo

Tunnelen er jo bygd i to etapper. Punkt en var da den ble bygd som jernbanetunnel, punkt to da den, etter å ha ligget brakk i mange år, ble bygget om til biltunnel (det var vel tidlig på på 1970-tallet). Jeg trodde det da ble bygget tilfluktsrom i regi av Sivilforsvaret, og at ståldørene er i tilkytning til det, men vet ikke sikkert. Blant barn i Tønsberg har det i hvert fall i alle år versert spennende historier om tunneler i Slottsfjellet, jeg husker min far som vokste opp under Slottsfjellet i 1920-årene hadde mange slike historier! De kan jo ha blitt pyntet på med litt 2. verdenskrig-tillegg.
User avatar
Espen K
Posts: 838
Joined: 23 Apr 2008 9:25
Location: Horten
Contact:

superfuzz wrote:Heller ingen russerleirer i nærheten, de var opptatt med Vardås og Bolærne.
Her tror jeg du tar litt feil.
I følge interaktivt kart på hjemmesiden til Tønsberg kommune lå det en russisk fangeleir der hvor teie skolen ligger nå.
Denne gikk under navnet teieleiren.

Angående slotsfjellet står det følgende:

Slottsfjellet ble befestet under okkupasjonen 1940-45. Store befestningsarbeider på fjellets høyeste del med nedgravde brakker, systemer av løpegraver og utsprengte bergrom og skytestillinger. Tyskerne brukte trolig også ringmuren til vern.

Men denne støpte bunkeren som er nevnt her:
en på et fjell like nordøst for bygningene til brukseier Ingv. Bjerknes
Hvor kan denne ligge ?

Har også lurt på denne:
Nord for Sem kirkegård ble det bygd en større forskansning. Her var også veien undergravd
Menes det her veien som går fra rundkjøringen og til ny av og på kjøring E18 ?
Last edited by Espen K on 07 May 2008 23:25, edited 2 times in total.
Post Reply

Return to “OSLOFJORDEN DIVISJONSOMRÅDE”