Guide til Sketchup modeller - Lag 150cm lyskaster

Når været eller årstiden gjør det vanskelig å være ute er det hyggelig med en hobby hvor man kan være inne. Post dine bilder, tips og råd.

Moderators: Stutzpunkt, KOS

Post Reply
User avatar
AndersHJ
Posts: 674
Joined: 30 Sep 2009 10:27
Location: Bærum

Har fått noen spørsmål om Sketchup. Jeg bygger fortsatt modeller men i litt større skala, men de tar mer plass enn Sketchup modeller. Lager derfor en liten guide her for "modell" bygging i Sketchup. Full gratis versjon kan lastes ned her:
http://sketchup.google.com/intl/no/index.html

Tegning av lyskaster.
Tegning
Følgende fremgangsmåte er den jeg bruker oftest. Tegner ett rektangel litt større enn tegningen og importerer tegning som jpg. Tegningen blir da en texture som males på rektangelet. Etterpå brukes linjal på en kjent lengde i tegningen (fra, til bør være parallell med en av aksene). Deretter angis lengden. I dette tilfelle diameter på glass / speilet i lyskasteren. Når den legges inn som 1,5, spør programmet om størrelse skal reskaleres. Når man svarer ja reskaleres tegningen til riktig størrelse. Det er lurt etterpå å lage en gruppe av tegningen(e) slik at de ikke plutselig blir en del av tegningen. Man kan også legge den til ett eget lag slik at man raskt kan skru den av / på. Uten 4-plans tegninger må man bruke mye bilder for å få det noenlunde riktig.

Oppsett av sketchup
Bruker normalt standard template med meter da det har vært mest praktisk for bunkere. Videre har jeg Large toolbar og en del verktøy menyer på (face style, layers, standard, views, dynamic comp og sandbox) Det er også praktisk med vinduer med Entity info, Layers og Materials fremme.

Start på tegning
Linjal og vinkelmåler er din beste venn. Prøver å holde meg til 1 cm som minst men kan gå ned til ½ cm når man skal ha en strek midt på en 5cm bjelke. Pass på at alt henger sammen. Ingen strek tegnes uten at retning og lengde er angitt med dimmensjoner og/eller linjal som hjelp på forhånd. Når du har tegnet en firkant kan du underveis eller like etterpå angi med tall for dimensjoner. For eksempel 1,2;,9
Gir ett eksakt rektangel på 1,2 x 0,9 meter. Hvilket tall som er først blir ofte feil så da skriver du bare umiddelbart inn på nytt i motsatt rekkefølge.

Sketchup kan dessverre ikke tegne sirkler så alle er delt opp i segmenter. 24 segmenter standard og er ok i de fleste tilfeller. Du kan imidlertid velge dette selv og skriver inn ny verdi rett etter at du har valgt sirkel. Store sirkler som for eksempel kanonbrønn S169 & S384 kan med fordel brukes større verdier. Jeg brukte 48 og kunne sikkert økt mer. På lyskaster velger jeg 48 på diameter på speil / lyskaster hus, da dette vil lett få fokus på modellen. Resten får 24.

Det er lurt å gruppere ulike deler underveis i tegningen slik at deler ikke blir feil integrert. Ctrl-Z undo brukes mye. Har her så vidt begynt, og ved siden av ligger en hjulgang fra GMC som skal bli nye hjul, samt starten på høyderettingskrans. Speilet er foreløpig gult for å skille. Jeg bruker ofte kontrastfarger underveis for å endre til riktig til slutt.

Vedlagt modell så langt. For de som vil følge med.

Anders
Attachments
150cm Searchlight 01.jpg
150cm Searchlight 01.jpg (78.59 KiB) Viewed 608 times
Last edited by AndersHJ on 13 Dec 2009 2:40, edited 2 times in total.
User avatar
Erik H
Site Admin
Posts: 3500
Joined: 31 Jan 2005 23:01
Location: Trondheim
Contact:

Hei Anders. kjempefint med en slik gjennomgang! Trur det er mange som har interesse for å leke litt med dette når nettene blir lange.

erik h
Grunnlegger Kystfort.com siden 2005
http://www.krigsbunkeren.no
User avatar
AndersHJ
Posts: 674
Joined: 30 Sep 2009 10:27
Location: Bærum

DEL 2
Tannhjul for elevasjon
Viste seg å være trøbbel. Jeg måtte forsøke ulike metoder for å få det rett. Endte opp med følgende fremgangsmåte. Diameter skal være 55cm, dvs 53cm + 1 cm tenner og 1cm krans. Ved å lage ett kakestykke på 53 + 2cm med 6graders vinkel, fikk jeg plass til 4 tenner. Denne ble så dratt ut til 3cm tykkelse og ende linjene ble skjult. Deretter ble 6 graders stykke vinkelkopiert 59 ganger til 360gr ble oppnådd. Senter av hjulet ble delt opp med mystiske deler, så det ble slettet og ny sirkel med 60 segmenter ble laget. Det hele ble gitt rustfarge og midtstykke deretter blågrå. Det å lage tannhjul er muligens noe for mye men da det er sentralt på en lyskaster ble den med.

Valg av utgave
150cm scheinwerfer finnes i 2 utgaver, versjon 34 og 37. Av forskjeller synes å være elevasjonshjul og braketter mellom bunnplate og hus. Tegningene ser ut til å være versjon 37 så det er sikkert best å gå for den.

Opprydding og nye deler
Så at horisontaltegning var 180gr feil så den er snudd. Ferdige komponenter er plassert og stolper på plass. Når skrå rør skal lages, lages en sirkel litt under den flaten som den skal kutte i gjennom. En strek tegnes fra senter av sirkel til endepunkt. Denne velges og verktøyet ”follow me” velges, vips ett rør. Etterpå tar vi un-hide på de flater som ble hidden under konstruksjonen. Velg en av overflatene på de som krysser hverandre og velg intersect. Skjæringslinjer tegnes da og overflødige deler kan slettes.

Bruk masse linjaler når du tegner for å få det presist. Slett disse etter bruk eller velg ”delete guides” før du begynner på en ny komponent.

Alt skal nå være posisjonert riktig og noe flere deler er på plass. (Har valgt å la guide lines være igjen som illustrasjon). Ett valg er å tegne på siden av tegningen som her eller oppå. Det er fordeler med begge metoder. Pga veldig dårlige tegninger valgte jeg her ved siden av. Noen som igjen gir flere linjaler. Prøver å lage selve lyskasteren ferdig før understellet.

Linker til noen av de bilder som brukes som underlag.
http://www.modelltreff.de/gallerie/orig ... schei.html
http://forum.axishistory.com/viewtopic. ... 7&start=15
http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... rfer_1.jpg

Anders
Attachments
Konstruksjon av stag
Konstruksjon av stag
150cm Searchlight 03.jpg (55.21 KiB) Viewed 570 times
Nytt tannhjul
Nytt tannhjul
150cm Searchlight 02.jpg (39.65 KiB) Viewed 570 times
Last edited by AndersHJ on 11 Dec 2009 21:46, edited 1 time in total.
User avatar
AndersHJ
Posts: 674
Joined: 30 Sep 2009 10:27
Location: Bærum

DEL 3 av 7
Det er veldig lett å starte detaljering, fordi det er morsomt. Imidlertid er det mest fornuftig å få de overordnede trekk på plass før man begynner med detaljering. Har nå valgt å beholde nye deler endringer i hvitt slik at man ser hva som er gjort siden sist.

Er nå ferdig med festene til rør støttene. Litt tricky på grunn av odde lengder og vinkler med det gikk til slutt. Som man legger merke til er Sketchup (SU fra nå) kjapp til å lage flater når man tegner streker. Noen ganger blir det riktig og noen ganger feil. Slett de flatene som ikke er riktige. Mangler man en flate er det enklest å få SU til å lage en, tegn en strek mellom to punkter over flaten. Når flaten er laget kan streken slettes. Av og til forsvinner da flaten. Det er fordi det man tror er en flate men ikke alle streker på samme plan. Man må da drive litt detektiv arbeid for å finne hvor feilen er. Det var tilfelle med fester for støtterør. Når man får en flate blir en standard farget hvit og baksiden lys blå. ”Best practice” tilsier at alle flater som er blå skal vende ”inn” i modellen. Dette får man til ved å velge flaten og høyreklikk ”reverse face”.

Fikk noen sentrale dimensjoner av ErikE og lengdemål på understell stemmer på en prikk når vi får på 7,5cm kroker i hver ende. Litt flaks må man ha.

Grupper
For å hindre at deler av modeller blir endret uten at man vil, eller ved kopiering kan det være en fordel å lage grupper. Noen av gruppene brukes kun ved konstruksjon og andre kan være aktuelle i ferdig modell. Det finnes 3 typer grupper. Foreløpig har vi 3 av den enkleste typen i modellen. Frontglass med ramme, speil og lufting på toppen. For å endre en gruppe må man dobbeltklikke på den. Der er raskt å glemme at man tegner på elementer i en gruppe uten å ha åpnet gruppen først. Man lager en gruppe ved å velge de elementer man vil ha med (streker og flater) høyre klikk og velg make group. Explode er motsatt.

Mus
SU er veldig avhenging av mus bruk. Har man rulle mus er zoom in og ut samt endre synsvinkel utrolig kjapt. Når man tegner en linje får streken farge etter aksen den følger. Det kan være til ytterligere hjelp hvis man trykk inn Shift knappen, strek låser seg da til den aksen og det blir lettere å tegne presist.

Videre hjelp
Når man er nybegynner er faktisk videoene til Google veldig bra. Jeg gikk selv gjennom de grunnleggende når jeg begynte.
Det finnes også en kjapp og grei nedlastbar manual for SU, den kan være litt vanskelig å finne fordi Google baserer seg på online bruk av alt. Så her er link til manual i pdf format. (Den øverste)
http://sketchup.google.com/support/bin/ ... swer=36213

Neste del blir å ferdigstille bunnplate samt å starte med elementer på selve lyskaster hus og betjenings dingser

/Anders
Attachments
150cm Searchlight 03.jpg
150cm Searchlight 03.jpg (161.61 KiB) Viewed 530 times
Last edited by AndersHJ on 11 Dec 2009 21:47, edited 1 time in total.
User avatar
AndersHJ
Posts: 674
Joined: 30 Sep 2009 10:27
Location: Bærum

DEL 4 av 7

Lysbuehus
Ble ett kaos av hjelpelinjer og vinkler. En annen fremgangsmåte er da og lage en grunnriss modell først (som nå) for deretter å kutte / legge til på den. Push/Pull er en kraftig funksjon i dette arbeidet. Ved å trykke Ctrl endres iconet med en + og en ny flate lages da. Overflødige ender og mellom biter kan da slettes etterpå

Komponenter
En komponent er en videreutvikling av en gruppen. Fordel med komponent er at det blir kopier av en standard modell. Endrer du på en endres alle. Komponenter er type flere like deler i en modell som det vil være behov for å endre på i ettertid. I bunkere er dette typisk: dører, luker, ventiler og inventar. I denne modellen er typiske komponenter dekk & felger, støtte ben, muligens ratt og i dette eksempelet elevasjons tannhjul. Pga kronglete plassering kan man lage en komponent som kan endres på en bedre plass. Den kan etterpå flyttes til ett skjult lag eller slettes, uten at orginaldelen må flyttes. På de bildene jeg har sett finnes minst 3 utgaver av dette hjulet på de 2 utgavene som finnes av lyskasteren. Noen har også en på hver side. Ved å ha dette som komponent er det derfor lettere å bytte til en annen utgave. Å lage en komponent er like lett som å lage gruppe, den bør også få ett beskrivende navn. Komponenter kan også lagres separat slik at man får ett eget bibliotek med for eksempel bunker deler.

Jeg velger hjulet på den jeg har best bilder på med 6 rektangulære hull, 3 store og 3 små. Senter av disse blir derfor 60gr så senter legges ut med vinkel linjal. Etter en del prøving og feiling med størrelser og vinkler ble en stor og en liten åpning laget og vinkelkopiert 120gr 2 ganger

Støtteben
Ett støtteben ble tegnet på plass, etter diverse +/- valg ble det dratt ut en kopi (move + ctrl) det biter som ikke tilhørte støtte benet ble slettet og laget gruppe. Orginal ble slettet linje for linje og gruppe kopi satt på plass på begge sider. En 3dje kopi modifiseres for å bli 3dje støtteben. Fastsetting av støtte ytre støtte ben er ikke klart på noen av bildene så ett enkelt tilforlatelig feste ble valgt. Valgte ikke å lage komponent av bena da ytterligere detaljer er mindre aktuelt.

Plattformen er nå ganske overordnet komplett og mere detaljer på betjeningsorganer står for tur.
Attachments
150cm Searchlight 04.jpg
150cm Searchlight 04.jpg (102.7 KiB) Viewed 487 times
Last edited by AndersHJ on 12 Dec 2009 14:38, edited 1 time in total.
User avatar
AndersHJ
Posts: 674
Joined: 30 Sep 2009 10:27
Location: Bærum

DEL 5 av 7
Generelt
Aj, aj dette begynner å bli ett vanskelig prosjekt. Når man begynner å studere høyoppløselige bilder er det utrolig mange detaljer. Det ligner mindre og mindre på ett nybegynner prosjekt. I modellfly verdenen er det noen som kalles for nagletellere og det er i dette prosjekt kun hensikten å lage en modell som virker troverdig med hovedlinjene. Er det noen som finner detaljerte tegninger er det fritt frem å lage en superdetaljert versjon.

Jeg var nødt til å justere litt på begge ender av plattformen etter mer nøyaktig studie av bildene. Det viktigst elementene begynner nå å komme på plass. Når innmaten neste gang blir på plass må selve lyskasteren anses ferdig.

Har også lekt litt med farger på glass og reflektor. Har byttet til corrogated shiny på speil og translusent sky på glass. Dette er bedre enn det var og får gjøre jobben foreløpig. Lyskaster hus er nå også gruppert slik at det blir enklere å justere elevasjon

Select verktøy
Verktøyet for å velge er kraftig SU. Normalt velges alle HELE flater og linjer som er innenfor firkanten man drar ut. Man kan kombiner dette med Ctrl i tillegg. Da kan man velge i flere omganger og i flere vinker. For å ta vekk valg legger man på Shift knappen i tilegg. Man kan også velge ved å dra firkanten fra nede til høyre og opp til venstre. Da blir alle linjer man BERØRER tatt med. Det er en stor fordel å dra ut en kopi ”Ctrl Move” før videre arbeid. Da ser man også lettere om alt eller for mye er med. Husk at også bakenforliggende detaljer blir med så sjekk nøye utvalget fra flere sider. Lagre ofte og i nytt versjonsnummer med passe mellomrom. Har selv oppdaget feil lenge etterpå etter flytte operasjoner i bakenforliggende detaljer. Da er flott å kunne gå tilbake til en tidligere utgave og bruke ”copy in place” for å erstatte de ødelagte elementene. Har man en noenlunde kraftig pc kan også flere kopier av SU startes parallelt noe som forenkler en slik type kopiering.

DEL 6 av 7
Har nå gruppert understell og lyskaster ramme også. Det er ett lite hjelpekryss på under plattform, det er senter. Det gjør det mye lettere å siderette lyskaster. Husk å velge både lyskaster og ramme først. Elevasjon er enklere da akseltappen stikker ut i begge ender. Ende kroken er sentral for festing til hjulgang. Den ser litt spinkel ut så en re-modellering er sikker på sin plass. Det viser seg at det totalt er 6 stk for festing til hjulgang så en komponent utgave kan være på sin plass.

Hjulgang
Hjulgangen er en omfattende konstruksjon med bjelker, stag og vinsj. Det er vanskelig å rekonstruere den korrekt ut fra kun bilder så kun hovedtrekk skal med. Hjulene er nå skalert til riktig størrelse og hovedtrekk tatt med. Skjermene er en utfordring. Den lages enklest ved å tegne ett horisontalt rektangel og ved hjelp av mål man henter fra tegning brukes flere sirkelbuer av forskjellig størrelse for å lage ett snitt av skjermen. Ved hjelp av ”follow me” verktøy dras deretter snittet langs en halvsirkel lik diameter på skjermen. Dette krever flere forsøk før det blir bra. Overflødige deler slettes etterpå. Hjulgang er heldigvis lik i begge ender og på generator noe som er en lettelse. Ved å lage en kopi med en gang til den andre enden er det tøft med hjulgang som component. Alle endringer man gør i en ende blir automatisk også gjort på den andre.

Tidlige utgaver av SU modell er nå slettet (spare plass) Endelig utgave i link på Del 7
Attachments
150cm Searchlight 06.jpg
150cm Searchlight 06.jpg (155.21 KiB) Viewed 446 times
150cm Searchlight 05.jpg
150cm Searchlight 05.jpg (144.04 KiB) Viewed 446 times
Last edited by AndersHJ on 14 Dec 2009 0:19, edited 1 time in total.
User avatar
AndersHJ
Posts: 674
Joined: 30 Sep 2009 10:27
Location: Bærum

DEL7 siste utgave
Modellen vokser stadig. Maks størrelse I 3DWarehouse er 10mb så det er lurt å ligge under dette. En måte å minske modellen er følgende menyvalg:
Windows – Model info – Statistics – Purge unused
Alle materialer / komponenter som har vært innom modellen og ikke lenger er i bruk blir da fjernet. Detaljerte rør drar spesielt opp størrelsen så å begrense dette hjelper på størrelsen. Store jpg bilder brukt som materiale eller tegning drar også kraftig opp størrelsen. Tar derfor vekk tegning i siste utgave.

Dette har vært ett litt for komplisert prosjekt for en førstegangsbruker. Enklere bunkere er en mer fornuftig start. Se på andre bunker modeller å lån deler fra de. Dette har uansett vært en liten guide på min fremgangsmåte for å lage modeller.

Under arbeid med underlagt til denne modellen fant jeg bra tegning på 60cm lyskaster. Vedlagt i zipfil. (Bilde er forminsket i tråden)

Link til bilder av generator
http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... egat_1.jpg
Link til ferdig modell som på bilde
http://sketchup.google.com/3dwarehouse/ ... 7b098749ba

Mvh
Anders
Attachments
sw60_zeichnung.zip
(92.04 KiB) Downloaded 29 times
60cm lyskaster redusert størr (større utgave i zip)
60cm lyskaster redusert størr (større utgave i zip)
sw60_zeichnung-red.jpg (22.66 KiB) Viewed 423 times
"Stemningsbilde" like før lyset tennes :-)
"Stemningsbilde" like før lyset tennes :-)
Scheinwerfer 150cm.jpg (120.31 KiB) Viewed 423 times
Post Reply

Return to “Modellbygging”