View unanswered posts | View active topics It is currently 24 Nov 2020 10:58Reply to topic  [ 6 posts ] 
 Kystfortenes tilstand i -45. 
Author Message
Sitter og ser gjennom rapporter til Kystartilleribrigade Nord om tilstanden til skytset på de overgitte kystfortene i -45.(fra Finnmark til Helgeland) Det som slår en er at på en stor del av Hærkystfortene får skytset betegnelsen "dårlig", i flere tilfeller "skrap". Hva kan dette skyldes? Fortene på denne strekningen hadde jo kun skutt i øvelsesøyemed. Hadde tyskerne slurvet med vedlikeholdet? (Ulikt dem).Eller var skytsets tilstand allerede i utgangspunktet dårlig? Dette var jo stort sett erobret feltartilleri fra Frankrike, Polen. Belgia etc, men man må vel gå ut fra at det var det beste som ble tatt ut til "gjenbruk" i Norge. Reservedeler skulle vel heller ikke by på noen problemer. Eller sier betegnelsen rett og slett at materiellet var foreldet?
Noen som har tilsvarende rapporter fra andre deler av landet, eller har synspunkter på dette?
Hilsen Sigfred R.


15 Feb 2009 22:18
User avatar

Joined: 25 Jan 2008 8:03
Posts: 1383
Post 
Kystfortene i Øst-Finnmark ble ihvertfall ikke bare brukt til øvelsesskyting men var derimot innvolvert i harde kamper.Grunnen til at de i 1945 ble betegnet som "skrap" var vel kanskje fordi tyskerne hadde blåst disse til himmels før de forlot Øst-Finnmark?
dolmen


15 Feb 2009 22:38
Profile
Post 
Nå burde jeg vel presisert at rapportene ikke gjalt fortene i Finnmark, men fra Lyngen til Brønnøysund. Om fortene i Finnmark finnes en rapport her http://www.kystfort.com/forum/topic1970.html
Hilsen Sigfred R.


15 Feb 2009 23:44
User avatar

Joined: 25 Jan 2008 8:03
Posts: 1383
Post 
Den er grei.Jeg så bare at du skrev fra "Finnmark til Helgeland."
Jeg er helt enig og synes det er pussig at de ble funnet å være i dårlig forfatning.Jeg trodde disse fortene var høyt prioritert i Berlin.
dolmen


15 Feb 2009 23:56
Profile

Joined: 09 Nov 2007 23:12
Posts: 717
Location: Bjugn
RasmusTerne wrote:
Sitter og ser gjennom rapporter til Kystartilleribrigade Nord om tilstanden til skytset på de overgitte kystfortene i -45.(fra Finnmark til Helgeland) Det som slår en er at på en stor del av Hærkystfortene får skytset betegnelsen "dårlig", i flere tilfeller "skrap". Hva kan dette skyldes? Hilsen Sigfred R.


Forklaringen er vel enkel:
Tyskerne forlot fortene 8 mai 1945 som følge av kapitulasjonsbetingelsene. Materiellet var da stridsklart (tørrpusset) - ikke konservert. Deretter stod materiellet for vær og vind samt en stedvis noe "klåfingret" lokalbefolkning frem til disse inspeksjonsrapportene ble laget fra august 1945. Da hadde engelskmennene frigitt materiellet for norske myndigheter.
I tillegg var vedlikeholdet pr mai 1945 også delvis sviktende, ref rapporter fra Royal Artillery, som gjennomførte overtakelsen fra tyskerne. Fra helt OK i mai til mangler alt av hjul, akslinger og sveiver i august betyr jo at "noen" har forsynt seg. Dette varierte stort, enkelte anlegg var i god stand også høsten 1945. Til bedre vakthold - til bedre var tilstanden på materiellet.
I Nord-Norge var det attpåtil slik at Distriktskommandoen tok seg av HKB-ene mens Sjøforsvaret tok seg av Marinebatteriene. Det hjalp ikke noe særlig på situasjonen. Kanonene på Grøtavær og Bjarkøy (155 mm GPF - tysk K.418) var eksempelvis reservemateriell for DKN (på rot) langt frem på 1950-tallet.

_________________
JEF


16 Feb 2009 18:27
Profile
User avatar

Joined: 25 Feb 2007 18:51
Posts: 6217
Location: Bergen
Kan vel passe å legge denne rapporten inn her...


You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

_________________
Informasjon som ikke deles, går tapt!


22 Jan 2017 1:19
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 6 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software for PTF