Page 1 of 8

Installasjoner i Tønsbergsområdet.

Posted: 25 Apr 2008 10:57
by Espen K
Har funnet denne teksten på nettet:

I krigsårene hendte det lenge ikke meget i vår bygd. Fra oljeraffineriet på Valløy ble en stor del av oljelageret fraktet bort straks etter at Vestfold var okkupert. Tyskerne var redd besøk av engelske flygere. De kom også på visitt en gang ut på sommeren 1940, men skaden den gang ble ikke særlig stor. Etter som årene gikk lot tyskerne bygge forskjellige mindre forskansninger med maskingeværreder og piggtrådsperringer langs de større trafikkårer og på enkelte steder ved sjøen. Ved Kjelle ble det bygd en tanksperring av store steinblokker, som ble fraktet dit fra Tjølling. Oppe ved jernbanelinjen ble det lagt store steinblokker, som lå ferdige til å veltes ned på linjen. Slik kunne også kjøreveien nedenfor stenges på et øyeblikk. Av støpte bunkers var det to i hagen på Store Auli, en på et fjell like nordøst for bygningene til brukseier Ingv. Bjerknes, Lensberg, en nord for Sem kirkegård og en i svingen ved veien ut til Valløy. Nord for Sem kirkegård ble det bygd en større forskansning. Her var også veien undergravd. I løvskogen nord for Kjelle hadde tyskerne tidlig latt bygge en brakke for oppbevaring av ammunisjon. Her ble det satt ut tysk vakt. I skogen på Mellom Eik (bruksnr. 5) hadde tyskerne skyteplass. 30. september 1944 ble et par knottanlegg på Sem og Hesby ødelagt, visstnok av en uavhengig sabotasjegruppe. I krigsårene ble knott og trekull brukt som drivstoff for biler. Et vakthus ved Jarlsberg Landbane ble, med Distriktsledelsens godkjennelse, ødelagt 13. april 1945.

Noen som vet om disse støpte bunkerene eksistere i dag ?

Posted: 25 Apr 2008 15:47
by superfuzz
Vet ikke om noen av de som er nevnt i teksten der men det er en del bunkere som ikke er nevnt der.

2 store fine MG-bunkere på sydspissen av Jarlsø og en lik en på Husøy-siden. Disse dekket innseilingen til Tønsberg fra øst. Den på Husøy har fått tildekket døra men synes, der er det og ganske mye løpegraver. De på Jarlsø er åpne og er i kjempefin stand ettersom de har ligget på industri-område / militært område. Prøvde å komme meg ut dit på mandag men de bygger leiligheter der og har stengt hele øya. Håper de ikke "sikrer" bunkerene...

Tønsberg kommune er forresten akkurat ferdige med et prosjekt hvor de har registrert nyere kulturminner, regner med at det er mye fra krigen der. Dette blir lagt ut på kart-tjenesten slik Nøtterøy kommune har gjort.

Posted: 29 Apr 2008 16:17
by Espen K
Ser ut til at disse som er nevnt i hagen på Auli enten er revet eller fylt over for de synes ikke på norge i bilder, kun jorde i det området.

Kan se ut som om noen av krigsminnene er oppdaterte på kartet nå, fant flere jeg ikke viste om.

Posted: 29 Apr 2008 18:32
by Stutzpunkt
Rett ved Vestfolds fylkesmuseums bygninger nedenfor Slottsfjellet kan man så vidt skimte den gjenmurte inngangen til en bunker i Slottsfjellet. Det var også egen flyvakt på toppen av tårnet i begynnelsen av krigen.

Posted: 29 Apr 2008 19:42
by Erik E
Pr. november 1944 var også Flakbatterie 3./781 (2 cm Flak) forlagt på Valløy.

Erik

Posted: 29 Apr 2008 20:46
by Even H
.

Posted: 29 Apr 2008 21:06
by superfuzz
Er ikke de ammobunkerene etterkrigs? De synes nå svært godt fra den nye avkjøringen. Til høyre for den nye rundkjøringen når du kjører inn mot byen. Godt inngjerdet dog...

Posted: 29 Apr 2008 21:14
by Even H
.

Posted: 29 Apr 2008 21:15
by superfuzz
Oppe på Slottsfjellet er det også løpegraver fra krigen. De følger de gamle murene men er ikke gravd av birkebeinere ;-)

I forbindelse med tunnelen under selve fjellet er det også et fjellanlegg med inngang fra nordvest (Nordbyen). Lokalhistorien sier at noen unger på oppdagelsesferd snublet over likrester i full tysk uniform der inne seint på 40-tallet. Dårlig dokumentert selvølgelig ;-)

Posted: 29 Apr 2008 21:18
by superfuzz
Jeg tror bunkerene på Jarlsberg er etterkrigs på grunn av utformingen. Det er "tunneler" som ligger på bakkeplan og er dekket av jord. De ble lagt ut for salg for noen år siden av Skifte og jeg studerte prospektet. Har det selvsagt ingen steder...

Posted: 29 Apr 2008 22:53
by Espen K
superfuzz wrote: I forbindelse med tunnelen under selve fjellet er det også et fjellanlegg med inngang fra nordvest (Nordbyen). Lokalhistorien sier at noen unger på oppdagelsesferd snublet over likrester i full tysk uniform der inne seint på 40-tallet. Dårlig dokumentert selvølgelig ;-)
Har sett de dørene der ørten ganger og lurt på hva de kan skjule.
Hvem skal en høre med for å få tillgang ?

Posted: 29 Apr 2008 23:12
by Even H
.

Posted: 29 Apr 2008 23:52
by superfuzz
Neppe forbindelse mellom Nordbyen og Seterkafeen. Tunnelen og anlegget ligger på samme nivå, så en evt. gang den veien ville munne ut i tunnelen. Dessuten er det rimelig langt å drive et fjellanlegg, tror det ville vært tydelige steinfyllinger i umiddelbar nærhet. Heller ingen russerleirer i nærheten, de var opptatt med Vardås og Bolærne.

Posted: 30 Apr 2008 0:16
by lilje
Tunnelen er jo bygd i to etapper. Punkt en var da den ble bygd som jernbanetunnel, punkt to da den, etter å ha ligget brakk i mange år, ble bygget om til biltunnel (det var vel tidlig på på 1970-tallet). Jeg trodde det da ble bygget tilfluktsrom i regi av Sivilforsvaret, og at ståldørene er i tilkytning til det, men vet ikke sikkert. Blant barn i Tønsberg har det i hvert fall i alle år versert spennende historier om tunneler i Slottsfjellet, jeg husker min far som vokste opp under Slottsfjellet i 1920-årene hadde mange slike historier! De kan jo ha blitt pyntet på med litt 2. verdenskrig-tillegg.

Posted: 07 May 2008 22:12
by Espen K
superfuzz wrote:Heller ingen russerleirer i nærheten, de var opptatt med Vardås og Bolærne.
Her tror jeg du tar litt feil.
I følge interaktivt kart på hjemmesiden til Tønsberg kommune lå det en russisk fangeleir der hvor teie skolen ligger nå.
Denne gikk under navnet teieleiren.

Angående slotsfjellet står det følgende:

Slottsfjellet ble befestet under okkupasjonen 1940-45. Store befestningsarbeider på fjellets høyeste del med nedgravde brakker, systemer av løpegraver og utsprengte bergrom og skytestillinger. Tyskerne brukte trolig også ringmuren til vern.

Men denne støpte bunkeren som er nevnt her:
en på et fjell like nordøst for bygningene til brukseier Ingv. Bjerknes
Hvor kan denne ligge ?

Har også lurt på denne:
Nord for Sem kirkegård ble det bygd en større forskansning. Her var også veien undergravd
Menes det her veien som går fra rundkjøringen og til ny av og på kjøring E18 ?