View unanswered posts | View active topics It is currently 23 Sep 2020 18:05Reply to topic  [ 5 posts ] 
 Innlands sperrestillinger rundt Bergen 
Author Message

Joined: 12 Nov 2019 14:04
Posts: 3
Hei, etter at jeg mer eller mindre med et uhell kom over restene av en delvis utbygd sperrestilling; Riegelstellung Eidsvåg noen uker tilbake har jeg begynt arbeidet med å spore opp flere slike rundt Bergen. Det er generelt lite info om disse anleggene å finne, både her på forumet og andre steder (med noen unntak, slik som Kalandseidet), men jeg har allerede oppdaget/gjenoppdaget mengder av objekter på mange ulike steder. Noen eksempler:

- Riegelstellung Eidsvåg: 10-15 skytestillinger, flere korte løpegraver, 3 bunkere av ulik type (flere uferdige), et lite fjellanlegg, samt flere objekter med ukjent funksjon som kan ha hatt tilknytning til området.
- Riegelstellung Åsane Øst (aka. Haukås): 5+ skytestillinger langs Breisteinveien, Middels stor bunker (Regelbau med obs-stilling).
- Salhusveien: 3 skytestillinger.
- Fjøsanger: Påbegynt fjellanlegg, flere løpegraver og skytestillinger (utover det som allerede er omtalt på forumet).
- Riegelstellung Stend/Fana: Flere løpegraver og skytestillinger.
- Bjørndal/Loddefjord: Halvdel av løpegravsystem med to bevarte Mg-stillinger, mulig sprenggrube ved vei.

Det er overraskende mange objekter jeg kommer over som ikke er dokumentert her eller andre steder og jeg tror det er mange flere å finne. Jeg lurer derfor på om det er noen her som sitter på informasjon om rester av disse anleggene eller andre anlegg av denne typen?


04 Jun 2020 19:54
Profile
User avatar

Joined: 15 Jul 2015 0:41
Posts: 102
Location: Bergen
Det er ikkje sikkert du finner det du er ute etter her, men du kan se hva du finner:
https://overpass-turbo.eu/s/ULq

Linken leder til eit OpenStreetMap basert kart der noen av objektene relatert til bunkers og militære anlegg (som oftest gamle og forlatte) er fremhevet. Kvaliteten på info om objektene varierer.


06 Jun 2020 0:29
Profile

Joined: 25 Sep 2006 20:07
Posts: 1757
Location: Bergen
Har ikke så mye tilgjengelig, men utifra noen notater så er der bygget ut diverse i de områdene du nevner. Der er f.eks Bjørndal süd og Nord.
Var/er diverse stillinger i området, men mesteparten er fjernet ved ubygging. Noen rester finnes. På oversikter skulle det bygges f.eks i Bjørndal süd 2 X SK gruppen U-stand, 1 X doppel gruppen U-stand, og 7 X gruppen U-stand av typen 52a. Bjørndal nord bla en gruppen U-stand, og en Sani U-stand. Forsvant vel noen stillinger ved byggingen av de nye blokkene. Hovedparten av bunkerne lå vel ved gården.
Legger ved ett flyfoto som viser grovt hvor det var ting eller hvor det er notert at det er ting.

Litt nyskjerring på Stend. Er litt som unngikk oss tidligere, bla noen pakstillinger(4/5 stk) rundt fjorden, og ett lite støttepunkt med bunkere og løpegraver m.m ved Fanavegen 302/306. Er også mer utover fra Saganeset til Selvågstangen som er rotet frem de siste årene.
Er jo dette som er litt artig, det dukker alltid opp noe nytt :-)
mvh
Paul S.


You do not have the required permissions to view the files attached to this post.


06 Jun 2020 10:01
Profile

Joined: 12 Nov 2019 14:04
Posts: 3
Takk for svar! All slik informasjon er nyttig for å finne ut hvor jeg skal lete.
I tillegg til informasjon herfra forumet har jeg brukt etteretningskart, flyfoto og topografiske kart for å identifisere flere hundre steder og områder av interesse som jeg skal undersøke.
Jeg har ikke brukt så mye mer tid på å undersøke de siste ukene, men har gjort noen flere oppdagelser siden forrige post: i Fana har jeg funnet flere objekter mellom Fanahammeren og Kalandsvatnet (Nedenfor Raunehaugen og på en liten haug nordvest for Klokkarvatnet). Her er det noen pent oppmurte Mg-stillinger, noen mindre stillinger for flankesikring, samt noen større fordypninger sprengt ut for å gi dekning, eller evt. for gi plass til brakke eller bygging av bunker. Flere av objektene gir inntrykk av å være uferdige. Nedenfor Raunehaugen mot Kalandsvatnet er det trolig også fjernet en del objekter i forbindelse med utbygging. I Nord har jeg også funnet rester av en sperrestilling ved gamle Hordvikvegen, like ved der denne møter Steinestøvegen; jeg har funnet to Mg-stillinger, en sprengt ut i fjell og en pent støpt i betong.

Både i Fana og i Nord har jeg mange flere steder/områder jeg skal undersøke, så er antakeligvis mye mer å finne!


22 Jun 2020 6:44
Profile

Joined: 12 Nov 2019 14:04
Posts: 3
Jeg legger forresten inn funnene her, men er til enhver tid noen hundre objekter jeg ikke har fått lagt inn enda, så er ikke helt oppdatert...
https://goo.gl/maps/KHAUrzhU7L4bW5x2A


22 Jun 2020 6:48
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software for PTF